Следвайте ни

Топим шефа през смартфона

КНСБ ще придвижва сигналите до отговорните институции

viber icon

КНСБ пусна безплатно мобилно приложение, в което работници и служители могат да подават сигнали срещу некоректни шефове и неспазване на трудовото законодателство. Оплакванията може и да са анонимни, системата само ще локализира населеното място, откъдето са подадени. Синдикатът пък ще има ангажимент да препраща казусите към отговорните институции и да чака решение или санкции по тях. VOX KNSB се сваля безпроблемно на телефони с операционна система Android и Iphone. Приложението позволява сигналите, които се подават, да стигат до голяма група от хора, които могат да ги подкрепят, споделят в социалните мрежи или просто да следят какво се случва с решението на проблема. Това е една стъпка в посока изсветляване на икономиката и по-добри условия за работещите.  

По отношение на предложение, набиращо сила в последно време - намаляването на ДДС, синдикатът има по-особено мнение. Цялата данъчна система в България трябва да се преструктурира, а не да намаляваме ДДС-то на отделни стоки, смята Пламен Димитров, председател на КНСБ. Аз съм силно скептичен, че дори да бъде намален ДДС върху хляба и лекарствата, тези стоки надали ще получат трайно намаление на цените, защото това не може бъде контролирано, счита той. Данъчната политика трябва да е справедлива, тоест да облагаме всички субекти. В този смисъл цените могат да паднат, ако значимо и едновременно се намали целият размер на ДДС по цялата верига - с около 5 процентни пункта, което означава от сегашните 20% общата ставка да стане 15%. Тогава няма как пазарът да реагира по различен начин, освен да намали цените на всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС.

По данни на синдиката България е между първите пет държави в ЕС по размер на сивата икономика и по отношение на недекларирания труд. При средно равнище в ЕС около 11,6% у нас той е близо 16%. Най-засегнатите сектори от това явление са селското стопанство, където почти всеки втори е в сивата икономика, строителството и леката промишленост, особено в шивашкия сектор. Индустрията е един от секторите с най-нисък „сив“ дял - под 9 на сто, сочи статистиката на синдиката. Ние ще се борим да се въведе законодателство, което да брани работниците, които сигнализират за работодатели, укриващи данъци и осигуровки. Подобни норми вече се въвеждат в Западна Европа и гарантират сигурността на хората, че няма да бъдат наказани, ако огласят незаконни практики, твърди Димитров.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

курвите на демокрацията

курвите на демокрацията

12.06.2019 | 15:00

това са синдикатите

Отговори
0 0
Дядо

Дядо

12.06.2019 | 09:46

Синдикати без бухалки,не са никакви синдикати!

Отговори
0 0
ооооооооо,

ооооооооо,

11.06.2019 | 17:09

тия т.нар. синдикалисти са партай-геносета, т.е. живи комунисти и са все с вяка власт. не им вярвайте!

Отговори
0 0
Чиче

Чиче

11.06.2019 | 09:15

Само глупости творят другарите от синдиката.Трябва да действат като колегите от Запада които са независими

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?