1553

Топ 5 на професиите на бъдещето

Мениджър на щастието. Човекът на тази длъжност се грижи за доброто настроение и приятелската атмосфера в офиса. Опитва се да сплоти колектива чрез игри, закачки и тиймбилдинги, да направи помещението светло, приветливо и красиво.

И всичко това заради схващането, че щастливите и спокойни хора работят много по-ефективно и се раздават в името на общата корпоративна цел. Първият мениджър на щастието у нас се появи през 2017 г. в столична рекламна агенция, която обслужва клиенти от САЩ. Именно оттам е взаимствана идеята за работната позиция.

Експанзионист. В момента популярен хипермарект е обявил такава свободна позиция. На пръв поглед трудната за произнасяне дума звучи много екзотично, но всъщност означава човек, който работи и се грижи за разрастването на фирмата и стъпването й на нови пазари.

Според обявата задачите на такъв служител включват: търсене и идентифициране на нови подходящи локации, развиване на проекти за закупуване на подходящи терени, водене на преговори със заинтересовани страни и сключване на договори, координиране на процеса по проектиране и набавяне на необходимите документи и разрешения за строеж на нов търговски обект и взаимодействие с общински и държавни институции.

Диспонент. Завъртяната позиция е характерна за бранша транспорт и логистика. Най-общо казано, диспонентът изготвя, координира и наблюдава маршрутите на транспортния парк в спедиторските фирми.

Той отговаря за взимането на товара от точка А до доставката му до крайната точка Б. Тези специалисти трябва да са наясно с регламентите на ЕС в транспортния бранш за работно време и почивки на шофьорите, специфичните изисквания във всяка държава, през която минава транспортът, и да владеят поне английски език.

Трейни.  Ако си мислите, че това е професия на бъдещето, се лъжете. Под английската дума се крие човек, който в момента се обучава във фирмата, или с други думи, стажант. Независимо дали става дума за платен, или неплатен стаж, трейнита в момента се търсят ударно в индустриалните предприятия. В повечето случаи се предпочитат студенти или току-що завършили висшисти.

Sales engineers. Това вече е много рядка комбинация и буквално се превежда като търговец инженер. Както е известно, инженерите са точни, обрани и доста скучновати хора. А за да си търговец, трябва да си ведър, словоохотлив и забавен. Затова „2 в 1“ не се случва често, а работодателите дават луди пари за такива специалисти. Те могат да предлагат хардуерни решения или пък технологии в хранително-вкусовата промишленост например.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?