Следвайте ни

Томислав Дончев: ТИЗ е успешен модел, копирайте го

Моделът на Тракия икономическа зона  (ТИЗ) трябва да се копира и в други области на страната, защото е успешен. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на Центъра за професионално обучение в зоната. Той е уникален за България, а целта е да се обучават кадри, нужни за индустрията със супермодерна техника и от квалифицирани преподаватели.

Когато държавата, общината и бизнесът работят съвместно, нещата се получават, посочи в приветствието си областният управител Здравко Димитров. Ако един инвеститор дойде в Пловдив, той пита има ли квалифицирана работна ръка. Сега вече уверено може да кажем Да, допълни той.

За 23 години в ТИЗ са влезли 180 фирми и са инвестирали над 2 милиарда евро.

"Държавата пише нов закон за индустриалните зони. Целта е инвеститорите да имат "бърза писта" и нещата да се случват за кратко време", това каза вицепремиерът Томислав Дончев при визитата си в ТИЗ преди минути. Инвестициите в България не трябва да се мерят само като пари, а като добавена стойност. Трябва да произвеждаме скъпи и уникални неща, допълни той.

 

Вяра Порязова

Журналист

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?