46

Токът с нов рекорд, бизнесът иска по-голяма помощ

Достигнати на борсата за ток 839.61 лв./мВтч за доставките на 8 март и задълбочаващата се криза с цените заради войната в Украйна притесниха работодателските организации. Те призоваха правителството за спешна промяна на сега действащия механизъм за компенсиране на небитовите потребители и увеличаване на компенсацията за скъпите сметки.

В писмо до премиера Кирил Петков бизнесът съобщава очевидното - че за доставки на 8 март в часовия диапазон 19-20 ч. е надхвърлена цената от 1173 лв./мВтч. Това е абсолютен рекорд за българския пазар, но устойчив и последователен ценови ръст се наблюдава и на съседните регионални и европейски пазари, посочват от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюза за стопанска инициатива.

Доставките за вчера обаче бяха затворени на доста по-ниска средна цена от 647.96 лв./мВтч, сочат данните на БНЕБ.

Бизнесът е обезпокоен и от цените в другия сегмент на борсата - този за двустранни договори. Там в последните дни се сключват сделки по месечни контракти в диапазона 642-650 лв./мВтч за базов товар, т.е. установени са ценови нива близо два пъти по-високи в сравнение с цените преди началото на военния конфликт в Украйна. При това положение действащите мерки в помощ на бизнеса вече не са достатъчни, смятат те.

Сега действащия механизъм на подпомагане на небитовите клиенти е лимитиран и „при средномесечна цена от 750 лв./мВтч например, каквато вече е вероятно да постигнем, компенсацията ще се ограничи до 250 лв., а ще останат ефективно за плащане от небитовите потребители непосилните 500 лв./мВтч”, посочват от там. При такава картина много предприятия ще спрат работа. Безработицата ще нарасне главоломно.

Според едрия бизнес спешно трябват мерки, които да дадат необходимата прогнозируемост и спокойствие, така че да не се налага ограничаване на дейността, загуба на работни места и намаляване на доходи на наетите лица. Като такива мерки работодателите отбелязват отпадането на действащия таван за компенсиране и удължаване на подпомагането до окончателното нормализиране на цените на електроенергията. Припомняме, че засега компенсации за бизнеса са разчетени и за месец март, но министърът на енергетиката даде сигнал, че те могат да продължат и след този срок.

Другото искане е спешно правителството да облекчи административните процедури при изграждане на ВЕИ за собствено потребление от предприятията. Това може да стане с процедурна промяна, като режимът от настоящия разрешителен стане просто уведомителен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
лайнаR

лайнаR

09.03.2022 | 13:05

абе глупаK, ако няма компенсации - ще вземеш заплата нанайси ! чорбаджията откъде да бръкне , та да ти я даде ??? мързелива сган са работниците в България. Обаче за заплати ревете нон стоп.

Отговори
2 0
jjj

jjj

09.03.2022 | 09:18

Българските "чорбаджии" вечно мрънкат и искат компенсации!! - А когато дой де време да се вдигат заплатите - винаги са против!! И сега пак ще измрънкат компенсации и пак ще трупат пачки!! А на българският народ дето постоянно му се вдигат цените на всичко - КОГА ЩЕ ИМА КОМПЕНСАЦИЯ?? - Ще ви кажа: - НИКОГА!! - защото всичките са "маскари"!!

Отговори
6 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?