2374
Следвайте ни

Токът счупи рекорд, бизнесът: Свиваме производството и съкращаваме хората

viber icon

Цената на енергията за бизнеса в България вчера счупи рекорд - 413.24 лв. за мегаватчас. За днес ситуацията изглежда с една идея по-добре - в сегмента „Ден напред“ блоковата цена пада до 398.35 лв. за мВтч, сочат данните на Българската независима енергийна борса. Намалението обаче е символично и дори няма да се усети от бизнеса, притиснат до стената от шеметния ръст на основен производствен разход.

Галопът в цените на тока не е проблем само на бизнеса. По веригата това ще се отрази на всеки посредством поскъпването на храни и стоки от първа необходимост и услуги, без които не можем. Ако скъпият ток обаче се задържи още дълго, ще трябва да се вземат трудни мениджърски решения и да се реже „на месо“ - някои предприятия ще затворят, докато цената се усмири, други ще намалят производството само до количества, с които да изпълнят вече сключени договори. С падането на работата може да се стигне и до намаляване на служителите.

„Болна тема“ - така с две думи Георги Петков, изпълнителен директор на "БТЛ Индърстрийз" - предприятие за медицински изделия, описва ситуацията. Сега заводът не е толкова голям потребител на ток, а след като се построи новата сграда (на мястото на бившата кожарска фабрика „Пулпудева) и производството се измести там, имат план Б.

Проектирали сме всичко така, че на покрива да има соларна система,

чието производство да използваме за собствени нужди, разказа Петков. Тя е с малък капацитет и няма да продаваме енергия на енергодружество. Това е по-лесният начин, в обратния случай процедурата е много тромава, разказва мениджърът. Георги Петков е член на борда на директорите на PPS Manufacturing - фабрика за нитрилни ръкавици. Производството в нея трябва да стартира през април догодина и за този обект положението въобще не е розово - мястото е газифицирано и паралелно с това ще се ползва и ток. Като гледам и двата енергоизточника как стремглаво растат, ми е трудно да преценя как ще се справяме, коментира Петков.

Надява се, че до пролетта цените ще се усмирят

Собственикът на фабриката за бонбони „Алпи“ в Асеновград Венцеслав Пейчев пък разказва, че графикът му в последните месеци е зает в голямата си част от срещи с контрагенти. И то с една  цел - опит за предоговаряне на вече съществуващи договори за поръчки. "Ние работим между 30 и 50 процента за износ. Но дори и с партньори за вътрешния пазар сключваме дългосрочни договори - за 6 или 12 месеца", посочва той. От лятото насам заради цените на тока се налага да правим непрекъснато опити да обясним ситуацията и да предоговорим нови цени. Процесът обаче не е едностранен. Наши доставчици, включително и от други държави, също влизат в същия сюжет, въпреки че и с тях имаме дългосрочни отношения, описва сложната комуникация  Венцеслав Пейчев. Предприятието също е газифицирано, но и това не е спасение в настоящия момент. Ако стане много, много лошо и нетърпимо положението, ще се наложи да съкратим производството и да останат само по-скъпите ни продукти. Това обаче ще доведе до намаляване на персонал, въпреки че точно в момента отново набираме кадри заради големи поръчки, хипотетично разсъждава мениджърът. На него също му се върти идеята да стане "независим" от търговците на ток и енергийната борса и да инвестира в соларна централа, която да захранва само фабриката. 

Още на първа копка на новия завод на БТЛ бе обявено, че на покрива ще има соларна централа

Българският бизнес плаща по-скъпо от немския и френския 

Българският бизнес вчера плащаше най-скъпия ток в цяла Европа. Цената за един мегаватчас на Българската борса IBEX в пазарния сегмент „Ден напред” бе 211.29 евро. В Гърция, с чиято енергийна борса сме обединени, енергията струваше 204.71 евро, а в Румъния - 203.75 евро. Приблизително същата - 203.48 евро/мВтч струва токът в Италия. Оттам нататък разликите са огромни. Германската индустрия плащаше 167.84 евро/мВтч, френската - 183, а Испания и Португалия - 184.48 евро/мВтч.

Прогнозите занапред също не са добри. Цените на енергоносителите ще продължават да растат, смята Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара.

„А тези скокове в цената на електричеството и природния газ са, меко казано, обезпокоителни. Те са стрес в цялата икономика, особено във високопроизводствените сектори", допълва той.

Цените в Европа за вчерашния ден

Да се молим за топла зима 

В голяма степен скокът на цените е заради неизвестността каква ще бъде зимата. Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков завчера  в телевизионно интервю. Факторите, които определят цените, са различни: цената на газа, цените на въглеродните емисии. Много е важна и прогнозата каква зима ни очаква. Но топлата зима е един от факторите, който би могъл да допринесе за смекчаване на цените, допълни той. 

Живков бе категоричен по повод призивите за спиране на износа, че страната ни не е „в хипотеза на недостиг на електроенергия“, и затова спиране на износа ще е безсмислено.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Бгг

Бгг

12.10.2021 | 09:45

Е па нали сте бизнесмени , то един ток ви плаши ? Миличките ми пикливи бизнесмени. Като имате големи печалби и далавери не са плашите . Честен бизнесмен не познавам.

Отговори
13 4
Слави

Слави

12.10.2021 | 09:08

Дреми му на кмета на Графа за тока. Нали Минковчето с асвалтира уличките

Отговори
7 1
МАЙКА МУ

МАЙКА МУ

12.10.2021 | 09:04

ЗА ЧЕРВЕНИТЕ СЪМ СЪГЛАСНА НО СИНИТЕ И ГЪРБАВЕТЕ НЕ СА ПО ДОБРИ..

Отговори
5 1
ДАНО ТИ СЕ ИЗЯСНИ, МАЙКО!

ДАНО ТИ СЕ ИЗЯСНИ, МАЙКО!

12.10.2021 | 09:08

Гърбавите са ТЪМНОЧЕРВЕНИ, а СИНИТЕ изобщо не ги допускат в този бизнес!

Отговори
6 4
Киловатчас

Киловатчас

12.10.2021 | 08:29

Мога да ви уверя, че и 5 нови АЕЦа да построим (с държавни пари, разбира се!), заради чудовищната алчност на шепа тъмночервени енергийни барони, цената за крайния потребител пак ще е тесла! А те ще правят пачките от износ на евтин ток!

Отговори
20 2
DR. PRADHAN

DR. PRADHAN

12.10.2021 | 08:27

Това има за цел да информира широката общественост, че Adity apradhan medical болницата сериозно и спешно търси здрави донори на бъбреци които са 100 %сериозни да продадат бъбреците си на цена от 780 000 щатски долара моля заинтересованите дарители да се свържат с нашия имейл: "[email protected]" или се обадете на +91 9873591114, 15733337443. УЕБСАЙТ: www.drpradhanurologist.com. можете да се свържете с нашия whatsapp: 15733337443 обещаваме ви максимално удовлетворение и очакваме спешното ви съответствие, тъй като нашите уважавани пациенти сериозно чакат бъбреците трансплантация За разбирането.Това има за цел да информира широката общественост, че Adity apradhan medical болницата сериозно и спешно търси здрави донори на бъбреци които са 100 %сериозни да продадат бъбреците си на цена от 780 000 щатски долара моля заинтересованите дарители да се свържат с нашия имейл: "[email protected]" или се обадете на +91 9873591114, 15733337443. УЕБСАЙТ: www.drpradhanurologist.com. можете да се свържете с нашия whatsapp: 15733337443 обещаваме ви максимално удовлетворение и очакваме спешното ви съответствие, тъй като нашите уважавани пациенти сериозно чакат бъбреците трансплантация За разбирането.

Отговори
0 15
Тези

Тези

12.10.2021 | 08:20

Разплакаха камъните! Няма да е мека зимата, умирайте или си намалете заплатите и бонусите до нивото на персонала ви. Дано да не останете само с първата копка.

Отговори
16 2
Иво

Иво

12.10.2021 | 08:10

За съжаление прогнозите се сбъдват. Навсякъде където са намесени хора на БСП, идва само мизерия.В момента сме във военно положение и тези като мен, които са ходили в казарма знаят, че освен мизерия и простотия нищо добро не ни чака. Честито на печелившите. И айде пак всички под строй гласувайте за радеф-каиша.

Отговори
23 12
3,14

3,14

12.10.2021 | 07:33

Скъпи така наречени бизнесмени т.е гадни и мръсни капиталисти,ще си продадете скъпите коли,къщи и вили в които не живеете,ще си намалите заплатите от 50 000 на 500лв. и ще си спасите така нареченият ви бизнес,а не да чакате от държавата!Призовавам държавата да прати НАП да ви направи една проверка,за да ви докаже,че няма нито един от вас в ред,а всички крадете като за последно като Мутрата!

Отговори
19 11
Батко

Батко

12.10.2021 | 07:32

Мораториум върху износа на ток, но ашите политици нямат топки.

Отговори
21 2
Анди

Анди

12.10.2021 | 08:00

Проблема не е в износа. Като не Разбирате нещо поне не пишете.

Отговори
7 10
Батко

Батко

12.10.2021 | 09:07

Добре, щом си по-умен, разкажи на нас глупавите. Мерси.

Отговори
8 0
бахти

бахти

12.10.2021 | 07:29

имате аежц ВЕЦ ТЕЦ защо не спрете износа на ток а бе алчни боклуци?!

Отговори
16 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?