49
Следвайте ни

Токът на борсата се срина с 22%, но е над 3 пъти по-скъп от 2020-а

viber icon

Цената на тока за бизнеса за днес се срина с над една пета до 424,91 лв., но е с над 3,3 пъти по-висока от същия ден на миналата година, сочат данни от сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Преди 12 месеца токът в сегмента „ден напред“ е бил на цена от само 128,28 лв. за мегаватчас.

Според Румен Радев, зам.-председател на АИКБ, спадът на цените се дължи на поевтиняването в повечето други страни в Европа. По думите му явно в Германия е имало много вятър и не е имало силно търсене на вносна електроенергия. „Не бива да забравяме, добави той, че около една трета от тока там се произвежда от ТЕЦ-ове на въглища“. Радев припомни, че в последните месеци

цените на тока са непосилни за бизнеса, като на моменти надвишаващи дори 500 лв. за мегаватчас.

Бумът на цените на борсовия ток у нас доведоха до огромно нарастване и на сметките за ток, събирани от бъдещите висшисти, живеещи в студентските общежития в София. Сравнение на фактурите от ЧЕЗ за последните два месеца установи повишение с над 100% на цената за един киловатчас. Общежитията са „промишлен потребител“ на електроенергия, а цената на електричеството за този тип е с най-сериозни повишения. Предстоят разговори с ректората и образователното министерство, за да се намери най-добрият механизъм за подпомагане на висшите училища, и в частност Софийския университет, така че повишаването на цените на тока на национално ниво да не рефлектира толкова силно върху сметките на студентите, пише „Монитор“.

Справка в сайта energylive показва, че за година електроенергията на свободния пазар в Полша е поскъпнала над 2 пъти - от 77,71 евро/мвтч лани до почти 147 евро за днешната доставка. Единствено пък Франция се доближава до нашето поскъпване, като там то е почти тройно. Без Петата република и България на годишна база във всички останали страни нарастването на цените е под 3 пъти.
Най-ниско - 2,19 пъти, е то в съседна Румъния. В Гърция и Сърбия то е 2,4 пъти. За днес най-високата цена на борсовия ток от 276,53 евро/мвтч е регистрирана в Швейцария. Под 200 евро, освен в Полша, е цената в сегмента „ден напред“ и в Нидерландия - 197,85 евро/мвтч, и в Германия и Люксембург - 188,38 евро/мвтч. Вчера само в 2 от 20-те страни, отчитани от energylive, е регистрирано поскъпване спрямо предния ден.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?