Следвайте ни

Токът и топлата вода поскъпват ударно от юни

КЕВР ще утвърди финалните цени през следващата седмица

viber icon

Значително увеличение на цените на електроенергията от когенерацията и почти символично поскъпване на топлата вода предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за следващия регулаторен период от 1 юли за топлофикациите.

След корекцията на цените в Пловдив потребителите ще плащат по-скъпа топла вода и парно отколкото в столицата. Увеличението под тепетата ще бъде с 8,90 на сто или скок от сегашната цена от 87,85 лв., до 95,67 лв/мвтч. При "ЕВН България Топлофикация" преференциална цена на електрическата енергия се увеличава с цели 29% и след 1 юли ще бъде 213,63 лв./мвтч без ДДС. 

При най-голямото топлофикационно дружество - столичното, цената на произведената електроенергия ще се увеличи с близо 35% и вече ще струва 227,29 лв/мвтч без ДДС. Топлата вода и парното пък ще поскъпнат като по данни на регулатора увеличението се очаква да бъде с 14,25 на сто до 93,79 лв./мвтч без ДДС.

Една от основните причини за ръста на цените си остават високите стойности на квотите вредни емисии, които топлофикациите трябва да купуват. Повечето от тях вече са изчерпали безплатните си квоти, които им бяха отредени през миналите периоди. За целите на ценообразуването e приета прогнозна цена на СО2 квоти за периода 01.07.2021 г. - 30.06.2022 г. в размер 47 евро/тон СО2, става ясно още от доклада на КЕВР.

По-скъп ще стане и токът за потребителите, като средния скок ще бъде около 3% за страната. В Пловдив се очаква елетроенергията за бита да скочи с 2,38%. Окончателните цени на тока и топлата вода ще бъдат определени от КЕВР на след 1 юни (вторник).

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

лимбо

лимбо

28.05.2021 | 19:26

Миналата годна са къпах един път , ся ша я карам по-рядко.Не ма засяга , да му мислат околните.

Отговори
0 0
Dii

Dii

28.05.2021 | 14:21

Парното в София винаги е било под реалната себестойност. Разликата я плаща цяла България. Крайно време е софиянци да почнат да си плащат, стига социалистически номера.

Отговори
17 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?