1939

Ток и вода с цени за бедни и богати

Идеята за две тарифи може да влезе в сила още от юли

Сметките за ток и вода скоро може да се плащат по различни тарифи от бедните и богатите българи. Двустепенният подход е възможно да влезе в сила още от юли, но първо за електроенергията. Идеята е консумацията до определен праг да се тарифира на ниска, преференциална цена, а над него ​- на пазарна. Това се разбра на пресконференцията на работодателските организации след срещата с властта и обявяването на новите мерки за компенсации на бизнеса заради скъпия ток.

Предложението бе споменато от Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), и подето от президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. От синдикатите се очаква да дойдат разчети как да се определи таванът на консумация на евтин ток и от каква граница еленергията ще се тарифира на солени цени. Евентуалният старт на двете различни цени за битовите абонати съвпада с новия регулаторен период на КЕВР - 1 юли. 

Следващата стъпка е двойната тарифа да се приложи и по отношение на цената на водата. Така ще се направи ясно разграничение между хората, които ползват питейна вода, за да се перат и мият, и тези, които пълнят басейните си с нея, описа Димитър Манолов. Заплащането на по-голямото потребление на по-високи цени ще има и дисциплиниращ ефект да не се пилее водата.

За въвеждане на две тарифи при плащане на ток и вода се говори на приливи и отливи от години. Последно през 2021 г., когато министър на регионалното развитие беше Виолета Комитова, МРРБ лансира подобна схема.  Тогава бе съобщено, че евтината вода ще бъде до 3 кубика на човек месечно, или до 12 кубика за 4-членно семейство. Така ще бъдат защитени социално уязвимите групи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Иванов

Иванов

18.05.2022 | 13:57

Първо спрете да субсидиране частните дружества и свръхпечалбите да са в бюджета на държавата перки и веита на солари да си продават тока навън не да са в микса ерепетата да са изключителна държавна собственост или поне на 70-80% така за водата течовете да се плащат само от ВиК дружествата и да не се калкулират в сметките на хората и голямата администрация да изчезне от там незабавно това са като начало мерките за излизане от кризите които ще ви мат полза и най засегнатите тоест безработните и болни хора които се издържат от помощи но не и от държавни такива

Отговори
0 0
Ина

Ина

17.05.2022 | 12:44

Аз не виждам нищо лошо в това. Ще започнем да гасим лампите там където не ни трябват, а не къщите или апартаментите да ни светят като коледни елхи. Ще зпочнем да си мием зъбите, като водата не тече постоянно, а с вода в чаша. Въпросът не опира само до басейните. Това е ясно. Но че разхищаваме две мнения няма. В много заведения, офиси водата в тоалетните си тече свободно защото казанчетата не са читави и никой не обръща внимание на това. Примерите са много. Съгласна съм и по въпросът с циганите. Известно време съм живяла в такъв квартал. Там се пере на поразия, водата не се спира, но и не я плащат.

Отговори
0 0
Най-добре да е на килограм живо тегло

Най-добре да е на килограм живо тегло

17.05.2022 | 09:57

От всеки спрямо възможностите, на всеки спрямо партийната принадлежност.

Отговори
1 0
Е... браво!

Е... браво!

17.05.2022 | 08:58

Чудесно... сега богатите ще стават още по богати с това решение! Че има ли по света по бедни от нашите богаташи!? Те и в имането си реват че нямат! Колко по имат толкова по бедни се чувстват! То от тяхно нямане , имаме такива заплати тоест подаяния!

Отговори
1 0
нищново

нищново

17.05.2022 | 08:44

И сега едни плащаме а мургавите ни сънародниполват безплатно -сега вече ще става със закон

Отговори
7 0
Домакиня

Домакиня

17.05.2022 | 08:38

Как пък изчислихте 3 куб. на човек? Бедните да не се къпят ли? Сигурно ако се определи 4 или 5 куб.на човек ще си пълня басейна! Винаги сме били като Андрешко в собствената ни държава! Интересно какви ще бъдат разчетите за ел.енергията?

Отговори
7 1
нищново

нищново

17.05.2022 | 08:45

Ще мерят колко е голям човека и колко е мръсен .така ще определят евтиното количество -дебел и мръсен -много вода слаб и чист -по-малко

Отговори
5 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?