1553
Следвайте ни

Тимерманс: Въглищата нямат бъдеще, ЕК не е против ядрената енергия

viber icon

Не мога да кажа дали датата 2040 г. е добра за затварянето на българските въглищни централи, докато не се запознаем с Плана за възстановяване. ЕК няма нищо против ядрената енергетика. Брюксел не смята, че Русия манипулира пазара на природен газ.

Това заяви в интервю по бТВ заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Той се надява, че цените ще слязат надолу в началото на следващата година. Тимерманс заяви, че Европейската комисия няма данни, че Русия манипулира пазара на природен газ – теза, която е много популярна сред анализаторите.

„Русия изпълнява своите договори за доставка на природен газ. Нямаме причина да смятаме, че те притискат пазара. Русия се опитва да достави максимални количества на Китай. Нямаме причина да смятаме, че Русия манипулира пазара“, заяви Тимерманс.

Той не смятам, че настоящата ситуация ще повлияе по някакъв начин на бъдещето на Зелената сделка.

„Настоящата ситуация е временна. Ако погледнем дългосрочно, виждаме, че няма бъдеще в използването на въглища. В глобален план все повече страни изповядват тази политика“, каза Тимерманс, но добави, че трябва да осигурим обаче едно по-добро бъдеще на районите, където живеят миньорите.

Според него в бъдеще ще има смесица от добиването на енергия.

„Вятърът и слънцето са много по-евтина алтернативна енергия. Природният газ също е едно добро решение, когато изоставим въглищата. Трябва да оправим качеството на въздуха. В България всяка година умират по 10 хиляди души заради лошия въздух“, каза заместник-председателят на ЕК.

Той е категоричен, че ядрената енергия ще има роля в бъдещето, но въглищата ще отидат в историята.

„Някои от страните отричат ядрената енергия, но други я прегръщат. Голямото предимство е, че нямаме изгорени газове. Сред недостатъците е, че ядрената енергия е много скъпа. ЕК няма нищо против използването на ядрена енергия, но всяка една от страните трябва да реши за себе си“, заяви заместник-председателят на Еврокомисията. Той обаче призова внимателно да се погледнат цифрите преди да се вземе решение за строителството на АЕЦ.

На въпрос дали Брюксел ще се съгласи с датата 2040 г. за затваряне на въглищните централи, както е посочено в Националния план за възстановяване, който София днес внася в ЕК, Тимерманс отговори: „Не мога да кажа дали тази дата е приемлива, докато не видя самия план. Ние ще проверим тези планове. Новата икономика може да предложи много възможности. Нека да използваме парите в новите сектори, за да осигурим едно по-добро бъдеще“.

Той подчерта, че в Брюксел много внимателно ще разгледат казуса с българските въглищни централи и добави: „Искам да отбележа колкото повече чакаме, толкова повече пари ще ни струва“.

„Качеството е по-важно от скоростта“. Така Тимерманс отговори на въпроса дали ще има проблем за България, че внася последна своя план за възстановяване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Яяяя

Яяяя

15.10.2021 | 11:53

И.д.и.о.т! „Вятърът и слънцето са много по-евтина алтернативна енергия. Сред недостатъците е, че ядрената енергия е много скъпа “, каза заместник-председателят на ЕК. Абе аз на теб ли да вярвам или на сметката си за електроенергия брюкселска зелко!! Коя енергия е ПО-ЕВТИНА от атомната и коя енергия е ПО-СКЪПА от ВЕИ енергията!!?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?