Следвайте ни

The NYT: Нова страшна рецесия надвисва над Европа

viber icon

Новата година трябваше да донесе подобрено икономическо състояние в цяла Европа, тъй като ваксините се появиха на хоризонта. Вместо това икономиката на еврозоната се сви в края на 2020 г., според официалните данни от вторник, пораждайки опасения от нова рецесия и демонстрирайки, че пандемията вероятно ще остане фактор поне още няколко месеца на осезаемия неуспех на Европейския съюз (ЕС) в процеса на ваксинация. Това пише американският вестник The New York Times.


Икономическата продукция в 19-те държави, които принадлежат към еврозоната, е спаднала с 0,7% през четвъртото тримесечие спрямо предходното тримесечие, според предварителна оценка на официалната агенция за статистика на Европейския съюз. За цялата година общата продукция е спаднала с 5,1%, уточнява Фокус.


Сега Европа вероятно ще претърпи продължителна икономическа стагнация през първите три месеца на 2021 г. и може би в началото на следващото тримесечие, тъй като правителствата са принудени да поддържат ограничения върху икономическия живот, се казва в доклад, публикуван във вторник от Oxford Economics в Лондон.

„Определено съществува риск разпространението на ваксини да продължи да бъде разочароващо“, каза Томаш Дворжак, икономист от Oxford Economics и допълни: „Има риск второто тримесечие ситуацията да се влоши“.

Неуспехът на европейските правителства да получат ваксини за своите граждани може да създаде политическа реакция, подхранвайки недоволството към Брюксел и влошавайки и без това понякога обтегнатите отношения между 27-те държави, които принадлежат към Европейския съюз. Конкуренцията за ваксини вече напрегна отношенията на блока с Великобритания.

Европейските фабрики са се приспособили до голяма степен към пандемията и работят почти нормално, но хората, чиито работни места зависят от личен контакт, страдат. Повече от половината германци, които работят в хотели или ресторанти, около 600 000, живеят на субсидии от правителството и на практика са безработни.

Германия постигна оскъден растеж през четвъртото тримесечие на 2020 г., а икономиките на Италия и Франция регистрираха спад. И трите страни все още прилагат ограничения заради пандемията.

В 27-те държави на Европейския съюз само 2,5 процента от населението е получило средно поне една доза ваксина, докато Германия, Италия и Франция – най-големите страни от Еврозоната са под тази мрачна оценка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай