Следвайте ни

Тестват служителите на Метро за COVID-19 всяка седмица

viber icon

Всички проби за COVID-19 на служителите в двата търговски обекта на Метро в Пловдив са отрицателни. Това съобщи за „Марица” управителят на Метро Марица  Никола Тосков. В двата магазина работят около 300 служителя.

Компанията бе една от първите в страната, която обяви, че ще тества хората си срещу новия вирус. Изследвания ще се правят всяка седмица, тоест четири пъти в месеца и са за сметка на работодателя. Целта е и клиентите, и персоналът ни да са спокойни, че условията за пазаруване и работа тук са безопасни, уточняват от Метро България, където са заети над 2000 души.  

Метро тестува служителите си за COVID-19  по нов подход - организира се седмично групово тестване на проби от 20 служители с един PCR тест. В случай, че някоя от тестваните групи даде положителен резултат, тази група се изследва повторно, за да се идентифицира конкретният заболял. Методът е известен още като метод на пуловете и се ползва от медиците от десетилетия по време на епидемии от различни заболявания.

Свиване на персонала в Пловдив няма, въпреки че обемът на работа е намалял, разказва още Никола Тосков. Магазините обслужват три групи клиенти – ХоРеКа сектора– ресторанти и хотели, чиято дейност бе замразена със заповед на министър Кирил Ананиев;  клиенти, които пазаруват на едро и потребители на дребно, които зареждат само собствените си домакинства. Намалението в търговията идва основно от първия сегмент, докато третата група започна да пазарува по нов начин в условията на пандемията. Те избират да напълнят веднъж седмично пазарските колички, вместо да посещават магазини всеки ден, обяснява промяната в потребителските нагласи мениджърът. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?