Следвайте ни

Tesla ли? Български електомобил вдига 500 км/ч и изминава 1000 км с едно зареждане СНИМКИ

viber icon

Българин създаде нов уникално бърз спортен електрически автомобил, който вдига близо 500 километра в час и е с мощност от над 5000 конски сили.

За сравнение един от най-продаваните електромобили на Tesla, модел Y, вдига 241 км/ч. максимална скорост.

Българският проект стартира през 2015 година, дебютният модел вече е представен и в момента се организира построяването на собствена фабрика за производството на автомобила. Тя ще се намира в благоевградското село Туховища. Създател на автомобила и на компанията за производство е младият инженер Ахмед Мерчев. 

„Работихме доста дълго време в областта на електрониката и роботиката“, разказа той за пътя към успеха пред Bulgaria ON AIR.

 

Мерчев обясни, че благодарение на това, че електромоторите имат висок въртящ момент още при самото включване, дори при ниски обороти, колата може да вдига високи скорости за много кратко време. „Това отличава електрическите коли – имат доста по-бързо ускорение“, разказа той.

Българската кола има вграден изкуствен интелект, в който са заложени предиктивни алгоритми. Те осигуряват максимална електронна предпазливост като системи в колата и по този начин се подсигуряват шофьорът и околната среда.

Батерията на автомобила може да измине 1020 км в градска среда. В колата има 5 главни иновации – шасито, електромоторите, батерията, аеродинамиката и изкуственият интелект.

„Всички тези технологии са доказани и използвани на ниво прототипи“, обясни още инж. Мерчев. 

 

 

 

 

 

 

 

Инвестицията за първия етап от производството е от порядъка на 4 млн. евро.

Идеята се ражда преди няколко години, когато Ахмед търсил спортна кола за себе си. Наличните автомобили на пазара общо взето не му допаднали и решил да създаде собствена кола, която впоследствие да развие като бранд за хиперколи.

„Хиперколата е кола, която се кара като нормалните коли, но е с доста по-големи възможности от тях – като мощност, скорости, аеродинамика

и всичко друго, което трябва да притежава една бърза спортна кола“, разказа инженерът и пред БНТ.

Производството на отделните модели на колата ще бъдат в рамките от 1 до 100 бройки. Капацитетът в близките две години трябва да позволи да се произвеждат до 10 коли на година.

„Дебютният ни модел, който се нарича „Алиено Арканум“, е наличен в четири версии. Най-слабата базова версия от тях започва като мощност от 2000 конски сили. За сравнение една нормална кола е от порядъка на 100, 200 конски сили…“, обясни още Мерчев.

Електромобилът ще се задвижва от батериите с капацитет между 60 и 180 kW/h. Вече има запитване от страна на купувачи, като цената за базовия модел е 750 000 евро.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Нейчо

Нейчо

01.11.2020 | 13:57

Познат измамник от близкото минало. Преди години раздуваше балон със супер робот, който така и не видя никой освен само Мерчев в мокрите си сънища. Тогава пак се търсеше финансиране. После се пробва в сферата на металотърсачите, но там освен copy/paste от други производители, нищо повече не можа да постигне. Сега с тая супер хипер кола сигурно е същото. Вдига шум, че да се излъже някой да ми кихне финансиране. И после ще вдига рамене - ами не стана както го мислехме. Да не говорим, че не е никакъв инженер! Ходил е за малко в университета, но след първи или втори курс са го изгонили ( или скъсали на изпитите, и в канала) За мен това е човек с псични проблеми.

Отговори
9 1
Българин

Българин

01.11.2020 | 11:14

Да той е Турчин с българско гражданство роден в Българя

Отговори
5 2
Милен

Милен

01.11.2020 | 10:31

Че да вземе да се обедини с Дачия и да пусне на пазара евтин електромобил за градски нужди. 10-15 хил. Лв. Пък нека си продава скъпите коли на дупнишките олигарси

Отговори
5 2
Ако това е истина

Ако това е истина

01.11.2020 | 10:12

къде са държавата и службите за да защитят ноу-хауто и да направят така, че всико да остане в България, да привлечем инвестиции, да развием иновативно производство и индустрия, а не да го откупят американци, китайци или немци и да продължим да внасяме зеленчуци

Отговори
4 3
Виктор

Виктор

01.11.2020 | 09:00

Копи-пейст статия пълна с глупости! Мисирки!

Отговори
12 2
Шофьор на такси

Шофьор на такси

01.11.2020 | 07:15

Като човек работещ в сверата, с 4 млн инвестиции няма дори да разработи окачването на колата, да не говорим за изкуствения интелект (за справка само за уникалните фсрове на новата шкода са вкарани 6 млн за разработка)

Отговори
13 1
Той

Той

31.10.2020 | 22:16

На снимки сме много силни

Отговори
14 1
Schmidt

Schmidt

31.10.2020 | 13:19

И глупостите, които е говорил този шизофреник "Мехмед Керчев" (Ахмед Мерчев) не са пред БТВ, а някой олигарх го е лансирал пред България OnAir. Стига сте копирали и изкривявали хвърлената от просташки журналисти измишльотина.

Отговори
14 0
Schmidt

Schmidt

31.10.2020 | 13:08

Престанете да тиражирате лъжлива информация, пълна с глупости и измишльотини ! Този шмекер псевдо-инженер Мехмед Керчев е долнопробен лъжец и измамник от десетина години, започвайки да манипулира медии и хора с фантомната фирма Kibertron и "хуманоида си с 67 степени на свобода".

Отговори
13 1
Николай Боянов

Николай Боянов

31.10.2020 | 13:04

Това, че Български гражданин е създал и раработил това чудо, едостойно за адморации! Ама уточнявайте моля ви когато пишете, Българин, Ахмед ?!. Български граждамин да, но Българин...

Отговори
17 5
Георги Петров

Георги Петров

01.11.2020 | 11:15

Вие, с каво сте повече "Българин" от този човек!?

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай