4232

Темида спаси пловдивчанин - абонат на Енергото, от сметка над 2 000 лева

Заради развален електромер

Мъж от Пловдив успя да пребори гиганта ЕВН в съда, след като от дружеството му пратиха сметка от над 2 бона заради развален електромер. Исканата сума от Енергото е за периода от ноември 2022-ра до края на януари 2023 година. 

Абонатът обаче оспорил начислената му сума от 2163,59 лева, като твърдял, че фактурата за нея е издадена без правно основание. На 31 януари 2023 г. била извършена проверка в обекта на ищеца. Служителите на „ЕР ЮГ“ демонтирали електромера, поставили го в безшевен чувал, с цел да бъде изпратен за метрологична експертиза в независима лаборатория, а на мястото на сваления измервателен уред бил инсталиран друг. 

Междувременно операторът на разпределителната мрежа направил преизчисление на количеството еленергия, като начислил допълнително на абоната 3312 kWh за периода от 90 дни, а сметката възлизала на 2163,58 лева. Издадената фактура била изпратена на ищеца с писмо. Първоинстанционният съд отхвърлил предявения иск, като приел, че не е доказано по безспорен начин ищецът да има вина за неотчитането на консумираната еленергия и повредата на електромера. Затова и не следва да заплаща претендираната сума.

От дружеството обаче настояли решението да се обжалва като необосновано и поискали да се отмени първоинстанционният акт. При експертизата бил издаден констативен протокол, в който е отразено, че електромерът е повреден и не отчита консумираната енергия. Не са констатирани обаче следи от нерегламентирана намеса. Електромерът за последно бил отчитал електрическа енергия в периода от 11 до 16 септември 2022 г. 

Оказало се, че в конкретният случай, преди да извърши проверка и да състави констативен протокол за техническа проверка и подмяна на електромера, дружеството е било неколкократно добросъвестно уведомено от пловдивчанина, че въпросният уред е повреден. От Енергото обаче предприели действия няколко месеца след уведомяването за наличието на проблем в електромера, но за същия период на бездействие начислили на собственика разход на ток и му издали фактура. Съдът установил, че операторът не е изпълнил задължението си своевременно да констатира грешката в измерването и съответно да осигури правилното функциониране на електромера и ищецът не дължи на ответника начислената сума.

Освен това от дружеството трябва да платят разноските по делото, както и 180 лева за изготвената съдебно-техническа експертиза. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?