Следвайте ни

Телешките салами - микс от свинска мазнина и пилешки кожи

Имитациите претъпкани с химикали от Менделеевата таблица

viber icon

Производители масово мамят потребителите, като им пробутват ментета за телешки колбаси, установи проверка на “Марица”. На голяма част на етикетите на уж телешките салами обикновено е посочен следния състав: свинска мазнина, пилешки кожи, свинско месо, оцветители, консерванти и химикали от Менделеевата таблица - дифосфати, мононатриев глутамат, натриев дифосфат и полифосфат. На етикетите са отразени и поредица от Е-та: Е 120, Е 301, Е 250, Е 316, Е 575, Е 252 и др.


На друг телешки колбас пише, че има свинско и птиче месо, емулсия от свински кожички, картофено нишесте, соев протеин, и няколко Е-та. На друга марка под името телешки е отбелязан състав: птиче, свинско и говеждо месо, желиращ агент, оцветител кармин и др.


В тип Хамбургски пък има птиче и свинско месо и задължителните Е-та 450,452, 316, 250 и др. В кренвирши - механично отделено пилешко месо, емулсия от свински кожички, вода, стабилизатор, натриев нитрит, картофено нишесте, соев протеин и следи от глутен. На нито един от етикетите не е посочено съотношението на отделните съставки, което е задължително според изискванията за етикетиране на хранителните продукти. Един от производителите на ментета прави агресивни реклами по телевизията на своите продукти.


Специалисти от Университета по хранителни технологии обясниха, че една от стандартните съставки на тези колбаси, както и на кренвиршите, е машинно обезкостеното месо. То се нарича още прат (месокостен хомогенат) и “баадер” (едро изцедено месо на късове.


Месокостните хомогенати се добиват от предварително ръчно изчистени от месото кости от птици или топлокръвни кланични животни. Те съдържат основно костен мозък и определено количество разрушена мускулна или съединителна тъкан. В тази фракция попада и значително количество фино раздробена костна тъкан. Технолозите са категорични, че месокостните хомогенати не са подходящи за производство на една широка гама месни продукти, тъй като тяхната консистенция няма изискваното качество за влагане в по-качествени месни продукти.


Освен това проблем при ползването им се оказва възможността за развитие на синдрома Кройцфелд-Якобс, по-известен като болестта Луда крава.


В кренвиршите се влага и механично сепарирано месо - MSM. MSM се определя като богато на мазнини, когато е произведено от свинско месо и богато на сухожилия, когато е произведено от птиче и говеждо месо. При неговото производство силно се нарушава целостта на месото (тъкани и клетки) и качеството на продукцията силно се понижава. Добрата практика препоръчва ползването на MSM да не е повече от 20% в крайния продукт, но това нито един производител не се отбелязва на опаковките.


Както всяко друго месо, така и пилешкото, свинското и говеждото, което се влага в колбасите и кренвиршите, са обект на гнилостни процеси, ако не са спазени санитарно-хигиенните изисквания за производство и съхранение на продукцията. Ако на някакъв етап от производството има неизпълнение на добрите практики в нея могат да се установят патогенни микроорганизми - салмонела, листерия, стафилококи и др.

АГЕНЦИЯТА ПО ХРАНИТЕ ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ
От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че започват поетапно проверки в производствените бази на няколко месопреработватели, а след това и в търговската мрежа.
От контролния орган обясниха, че нямало проблем в телешки колбас да има свинско и птиче месо, но трябвало задължително да се отбележи процентното съдържание на етикета.
Някои производители използвали вратичка в Закона за храните и влагали различни от рецептите суровини в колбасите, но за сметка на това пишели, че те са тип от определен вид.

ОПАСНОТО Е 250
Е250 или натриев нитрит е консервант, който се влага при всички колбаси. Целта на тази добавка е да подтисне евентуално развитие на опасния микроорганизъм Clostridium botulinum. От друга страна, Е250 е потенциален канцероген, забранен за употреба в много страни. Той може да се комбинира с други химични съединения в стомаха на хората и да формира нитрозамин - субстанция, която предизвиква рак при лабораторно изпитвани животни.


Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

бляк

бляк

17.10.2013 | 13:45

моите в къщи умират за кремвирши,става ми лошо,като чета какво им купувам.да се махам от тая държавичка,в която сЧИСТА СЪВЕСТ те тровят...че и са скъпи тия боклуци

Отговори
0 0
avast

avast

17.10.2013 | 12:46

Слагат в саламите кожи,кости и соя.А какво правят с месото,което добиват от кланниците?

Отговори
0 0
mnogo umen

mnogo umen

17.10.2013 | 12:28

Пълни глупости, Марийке! Не знам дали да те съдя или да си скъсам дипломата!? Толкова си проста, че чак не можеш да разбереш колко! Най-опасното нещо в живота е полу-истината. Скъпи колеги, това НЕ Е истина! Дано да лепнеш Clostridium botulinum, та да видим тогава дали ще се \"избавиш\" с Е250?!

Отговори
0 0
iva

iva

17.10.2013 | 10:08

НЕ КУПУВАИТЕ БРАТЯ БАЛГАРИ,ТАКА ,НЯМА ДА СЕ ТРОВИТЕ!

Отговори
0 0
Димитър Стоилив

Димитър Стоилив

17.10.2013 | 09:54

Докато мафията управлява така наречената държава България ние трудовият НАРОД бял ден няма да видим.

Отговори
0 0
все едно

все едно

17.10.2013 | 09:48

Гошко, май наистина си \"Гошко\" щом задаваш подобен въпрос??\n И \"НАИСТИНА НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА\" Знаят се нещата и без да има нужда от новосъздаденият скоро апарат за който са хвърлени кой знае колко пари на вятъра? Сякаш е нещо колкото телефон , да си го сложи човек в джоба и да тръгне сд него да си пазарява??

Отговори
0 0
гражданин

гражданин

17.10.2013 | 09:45

Тъжно е да видиш, как стоят по витрините филета, прошуто, пастърми по 40- 80 лева килото и как там, където стои етикет \"салам народен\" 3.50 лв/кг купувачите са разграбили всичко без остатък.

Отговори
0 0
не ги ядем

не ги ядем

17.10.2013 | 09:44

Такива колбаси не купувам, не ям. Защо ги купувате и на всичкото отгоре са къпи.

Отговори
0 0
няма такава държава

няма такава държава

17.10.2013 | 09:12

цялата наглост е в това,че тези неща се знаят,а НИКОЙ НИЩО НЕ ПРАВИ.системата е-проверка-рушвет-покриване.продажник до продажника,националните ни герои нямаше да правят Всичко в името на родината си ,ако знаеха в каква тиня ще се превърне тя.не 10%-цялата администрация ВЪН.

Отговори
0 0
Гошко

Гошко

17.10.2013 | 09:05

А бе, тия контролни органи, да не са се корумпирали и те бе? До сега поне на тях имах доверие. Ха- хааа!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?