Следвайте ни

Технологии от най-висок клас в Пловдив тръгват към бизнеса

viber icon

Ново високотехнологично оборудване по проект „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии” беше представено днес в Централната лаборатория по приложна физика – Пловдив. Специален гост на събитието беше зам.-кметът Стефан Стоянов, който отговаря за ресора   “Oбразование, бизнес развитие и европейски политики”.  

По време на информационния ден присъстващите имаха възможност да разгледат лично т. нар „чиста стая“, в която се помещават модерните машини. С тях се разработват нови материали за модифициране на повърхността на инструменти, матрици и поансони. Особеното на специалното помещение е, че в него е елиминирана почти напълно запрашеността на въздуха. Благодарение на хепафилтрите в стаята от няколко милиона частици, то е сведено до максималните 100 хиляди частици в кубичен фут. 

Оборудването дава възможност за провеждане на съвременни научни изследвания на високо ниво. Също така то би могло да се използва от бизнеса, като предоставя качествено покритие за различни видове метални инструменти, използвани в сфери като автомобилостроенето, самолетостроенето и дори медицината. Предимството за компаниите е, че цената, на която ползват услугите, е много по-ниска, отколкото на пазара в чужбина. От тази гледна точка оборудването спестява не само средства, но и много време за сектора. 

„Големите проекти осигуряват допълнително финансиране и за екип, за развиване на научна дейност, което е много важно, особено за такива научни центрове, но и подпомагат директната връзка с бизнеса,“ подчерта Стефан Стоянов. Досега последното е липсвало и в университетите, и в научните центрове. Той смята, че това е приоритет в контекста на процесите на индустриализация в Пловдив, където 40% от икономиката се фокусира върху производството.  

Директорът на Централната лаборатория по приложна физика, доц. Лиляна Колаклиева, посочи, че покритията, които се изработват, имат широко приложение. В момента екипът й работи върху покрития за медицински стентове и протези, така че да се предложи най-високо качество за здравето на пациентите. Взаимодействието с компаниите на пазара е факт, тъй като вече десетки от фирмите се допитват и работят заедно с научното звено.   

Инвестициите в последните години в лабораторията възлизат около 2 милиона и половина лева, като микроскопът, с който се тества нанесеното покритие върху инструментите е на стойност от милион и 100 хиляди лева, посочи доц. Колаклиева.  

По проекта „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии” Централната лаборатория по приложна физика в Пловдив работи заедно с партньорите си от Техническия университет в Габрово.  

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?