Следвайте ни

Теглим пари от умни банкомати в Пловдив

При безконтактните устройства няма начин да си забравим картата или машината да я "глътне". Невъзможно е да ни измамят и по схемата "ливанска примка"

Умни банкомати позволяват тегленето на пари, без да вкарваме дебитна карта в устройството. Те са по-сигурни от старото поколение АТМ​ машини, защото ограничават до минимум риска от забравяне на картата или „глътването" й. Невъзможно е и да се източат данните от пластината по метода на измамната схема „ливанска примка“. Засега безконтактните банкомати в Пловдив се броят на пръстите на едната ръка, но голяма част от банките се заричат до края на годината да подменят машините за пари. Промяна в таксите за теглене на кеш няма, а новите АТМ са брандирани със специален знак. 

В момента Райфайзенбанк подменя устройствата си с безконтактни и такива с тъчскрийн. Благодарение на безконтактната технология ще могат да се извършват операции - теглене и внасяне, само с доближаване на картата до четеца и без тя да напуска ръката на клиента, което ги прави по-бързи и по-сигурни, посочват от банката. Прочитането на данните трае не повече от две секунди.  Първоначално умните банкомати ще бъдат разположени в офисите на банката.

Миналия месец такава подмяна започна и Първа инвестиционна банка. Банкоматите й с безконтактна функция са разположени на най-натоварените локации в големите градове, сред които и Пловдив.  

Вяра Порязова

Журналист

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?