46

tbi bank отчете 18,4 млн. нетна печалба за полугодието

В световен мащаб т. нар. challenger банки се развиват изключително успешно – благодарение на финтех културата си, те предлагат най-добрите решения на клиентите си, но не винаги успяват да постигнат сериозна и устойчива печалба. В същото време, водещата challenger банка в България и Югоизточна Европа – tbi, продължава да демонстрира впечатляващи финансови резултати. Първата половина на 2023 г. е поредното доказателство за това.

Консолидираният неодитиран финансов отчет на tbi за първата половина на годината показва нетна печалба в размер на 18,4 млн. евро. През първата половина на годината tbi започна редица нови партньорства, включително с търговци от нови сектори и вече присъства в над 21,000 търговски обекта на основните си пазари - България, Румъния и Гърция. Този впечатляващ обхват допринася за това банката да се нареди сред лидерите по отношение на предлаганите платежни планове в трите държави. Много силно се представят и останалите бизнес линии.

През първото полугодие на 2023 г. tbi bank е обслужила 1,1 млн. заявления за финансиране в България, Румъния и Гърция, което е двойно повече в сравнение със същия период на 2022 г. Наред с това, 70% от заявленията за финансиране на крайни клиенти са подадени през дигиталните канали за самообслужване (в сравнение с 48% през първото полугодие на 2022 г.) и допринасят значително за отличните резултати. До края на юни банката е одобрила близо 320,000 платежни плана на обща стойност 443 млн. евро (с 35% повече в сравнение със същия период на 2022 г.).

tbi отчита впечатляващ ръст на активите от 46% към края на първото полугодие на 2023 г., достигайки 1,2 млрд. евро (при 830 млн. евро в края на първото полугодие на 2022 г.). Кредитният портфейл нараства до 915 млн. евро в края на юни 2023 г. (42% ръст спрямо първата половина на 2022 г.), което позиционира tbi в топ 10 на всички банки в България (по данни на БНБ).

Благодарение на тези позитивни резултати, приходите на tbi bank нарастват с 28% до 95 млн. евро, главно благодарение на увеличението на нетния лихвен доход с 27% и на нетните приходи от такси и комисиони с 35%. Така оперативната печалба за първото полугодие на 2023 г. достига 68 млн. евро.

Наред с това, депозитното портфолио на tbi bank достига 911 млн. евро в края на юни 2023 г. – ръст от 55% спрямо юни 2022 г., който значително изпреварва пазара. Този резултат се дължи главно на срочните депозити в сегмент крайни клиенти, където увеличението е дори по-голямо – 61% спрямо юни 2022 г.

Увеличението на общите разходи на банката с 25% до 46 млн. евро се дължи главно на ускорения ръст на кредитния портфейл и инвестициите в нови бизнес линии (безплатната дебитна карта neon и мобилното приложение) и пазари (разрастването в Гърция).

В края на отчетения период банката стои стабилно и сигурно по отношение на ликвидността и капитала. На консолидирана база коефициентът на ликвидно покритие (LCR) е на ниво 389% (много над регулаторния минимум от 100%), а коефициентът на капиталова адекватност (CAR) – 21,5%. Дейностите на tbi bank за периода се отличават с подобрена ефективност в управлението на разходите – съотношението административни разходи към оперативни приходи достига 47,6%, а възвръщаемостта на обслужваните кредити (ROWP) – 21,4%, което позволява възвръщаемостта на активите (ROA) и възвръщаемостта на капитала (ROE) да достигнат съответно 3,2% и 19,2%.

„Във времена, когато много челинджър банки се опитват да намерят работещ бизнес модел, в tbi продължаваме да доказваме, че е възможно да внедряваш иновации и едвноременно с това да си печеливш”, казва Питър Барон, CEO на tbi. „Всеотдайният ни екип не спира да предоставя най-добрите решения за клиентите. Дебитната карта neon, която пуснахме в България и постоянното развитие на каналите за самообслужване на всички наши основни пазари са отлични примери за максимално удобно ежедневно банкиране през смартфона. До края на годината ще продължим да подобряваме продуктите си и да разширяваме партньорската си мрежа в България, Румъния и Гърция“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?