49
Следвайте ни

Търсят се 200 000 работници, висшето не е задължително

При нова ковид вълна работодателите замразяват наемането на кадри

viber icon

От 193 792 работници и специалисти с умения и знания в различни професионални направления ще има нужда българският бизнес през следващите 12 месеца. Изискванията не са високи.

Според работодателите най-важната компетентност, която се търси у персонала, е общуване на роден език, следвана от инициативност и предприемачество, както и дигитална компетентност.

Това показват резултатите от есенното национално представително анкетно проучване сред активните работодатели в България за потребностите им от работна сила в краткосрочен план, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта. Изследването се провежда съвместно от Агенцията по заетостта и комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната.

През 2022 г. работодателите ще имат нужда от 108 487 специалисти, като 

най-търсени ще са шивачите, машинните оператори, строителите, 

работниците в хранително-вкусовата промишленост, операторите в производството на облекло, заварчиците, работниците в озеленяването, оперативните счетоводители. Част от професиите не предполагат висше образование. Дори напротив, броят на търсените висшисти се свива с 2.4 процента в сравнение с година по-рано, става ясно от допитването.

Всъщност, нуждите на бизнеса от висшисти са наполовина по-малки от среднистите и са доста специфични. Най-търсени ще са учители, строителни инженери, спецове по информационни и комуникационни технологии, лекари и медицински сестри. Последното съвсем не е чудно по две причини - пандемията и силното изтичане на хора от тази професия към чужбина. 

Над 2/3 от  работодателите заявяват, че срещат трудности при намиране на подходящ персонал

 За сравнение - техният дял е с 5.4 пункта повече от този на заявилите, че срещат трудности преди една година. Според тях най-трудно и бавно се намират продавач-консултанти, машинни оператори, шивачи, оперативни счетоводители, строители. Преди една година тези професии са били в следния порядък: готвачи, отново продавач-консултанти, електротехници, заварчици, търговски представители и строители.

Основната форма на заетост през следващата една година ще е на постоянен договор и пълен работен ден.

Дистанционна работа и работа от къщи биха предложили по-малко от 700 работодатели, тъй като считат, че производителността спада.

Нова COVID-19 вълна 

ще повлияе отрицателно на решението да търсят нов персонал на 52,3 на сто от работодателите, 

които са възнамерявали да наемат такъв. 47,7 процента са тези, които заявяват, че няма да редуцират планирания брой на търсения нов персонал при поява на нова COVID-19 вълна. В случай на такава работодателите ще се откажат да открият 70 686 нови работни места, като близо 70 процента от тях ще са за неквалифицирани работници, а 30 процента ще са за специалисти и ръководни длъжности. С други думи, нова COVID-19 вълна би свила планираното откриване на нови работни места с 36,5 на сто, като най-засегнати биха били сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" - с 52,8 процента редукция на новите работни места, и сектор "Строителство" - с 49,2 на сто по-малко нови работни места.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Иван

Иван

21.12.2021 | 16:29

За 10 години използвачески друг стига толкова ще му принасяш на масата че ня кой ние принасял на нас че ти е дал нещо да си гледат работата гледат да примамят някой да му работи на процент от свършеното измама е това

Отговори
3 0
Виолета

Виолета

21.12.2021 | 12:45

След като си направих труда да проверя обявите в сайтовете за работа в България, си направих извода защо се търсят толкова много хора! Дори тези цифри /200 000/ ми се струват малко! Смях или тъга, ама от 'общ работник' да се иска свидетелство за управление на МПС, владеене на чужд език, работа с компютър, е меко-казано трагикомично! От 'складов работник' пък става ясно, че се изискват куп други неща, които по белите държави влизат в задълженията на квалифицираните кадри! Най-са ми смешни обаче псевдоработодателите, каквито са 90% в България - в обявите се пишат; 'Ще се свържем само с одобрените по документи кандидати' и_или; 'Ще се свържем за интервю само с одобрените кандидати'! 'Интервю-та' за общи работници и за складови такива??! По-умният народ, населявал и създавал държавата ни преди много време е определил и казал истината; 'Който много иска - остава с празни ръце!' Жалко,много е жалко като виждаш млади, мили, интелигентни и комуникативни българчета как се товарят по самолетите и напускат тая прогнила от алчност и глад за власт държава!!! Имах един случай, който няма да забравя докато съм жива! Трябваше да отида при дъщеря си във Великобритания, на гости.Бях взела подаръци, но определено чантите тежаха.Едно младо момче,което чакаше да си чекира багажа дотича и ми помогна. После се видяхме и на полета, той също пътува за там. Много си говорихме. Питах го, абе момче, защо бягате от родината си? Знаете ли какво ми отговори; Бягаме, защото тя вече не ни е майка- мащеха е! Подиграват се с труда ни, лично пространство вече нямаме, закъсняват ни заплатите не стига че са и много малки, не стига че се държат с нас като с роби- а и нямат ни най-малкото уважение към нас като към хора, които им вършим всичката работа! Дават трохи за робски труд, дори и не им се дават. Докато ние се трепем от работа, дечицата на шефовете ни ни гледат и с ненавист ни усмиват, а ние всъщност им вадим парите за новите Айфони, коли, пиърсинги, та дори и аборти! Във Великобритания се почувствах отново човек, няма да си дойда повече в България да работя! Във Великобритания се спазва работно време, заплатите са точно на датата и не закъсняват, шефовете се държат повече от приятелски и дори работят с нас. Ето, аз вече четвърта година работя там и дори за миг не ми е минавало през ума да сменя работно място в същата държава.След работа живота си е твой и не ти звъни шефа да те кара нещо друго да му вършиш, както правят много такива в България. Не, живота си е твой и след работа разполагаш с него. Съжалявам, че изгубих толкова здрави нерви, време и години на мъки в България!

Отговори
4 2
Кънчо Путкодеров

Кънчо Путкодеров

21.12.2021 | 11:31

А тези търсачи на работници спазват ли трудовото законодателство??? Щото ако не си на държавна работа.... От Ганьо работодател не става.

Отговори
7 0
бели

бели

21.12.2021 | 07:31

Търсят се роби! Средна заплата - 700 лв. Ами внасяйте си! Масларова внасяше строители от... Виетнам. Само че, се оказа, че и те искат да ядат. А и квартира им трябва. А на българите нищо не им трябва....

Отговори
12 0
Петьо

Петьо

20.12.2021 | 22:56

Търсите ли, бе, вашата мамица??? А как лъгахте хората, експлоатирахте ги, не им плащахте. Ганьооооо, работи си сам, нормалните избягаха отдавна и трябва да са се побъркали че да се върнат да работят в България. Тежичко ли ти е сега български работодателю, а като се гавреше с хората......как ти беше????? Грабвай мързеливите си и нафльорцани деца и ги научи на труд, а не търси други хора.Няма вече кой!!!!

Отговори
21 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

20.12.2021 | 15:59

Обява за работа---Търсят се работници и работнички на около 30 години,със 20 годишен опит,да работят 7 дни в седмицата,на 12 часов работен ден и на заплата от 500 лв.,която не е задължително да се дава всеки месец.Чакаме ви.

Отговори
37 2
До тук добре

До тук добре

20.12.2021 | 15:30

Ами защо търсят толкова много работници през тази безработица, и кво, никой не се връзва, а защо не пише как варират заплатите в различните браншове

Отговори
26 0
Тулупий

Тулупий

20.12.2021 | 14:21

То и при ТБ Чернишевски, като поседите малко с висше, без висше все в Градини и паркове събирачи на шумата!

Отговори
16 1
Нали

Нали

20.12.2021 | 14:16

А в Марица търсили мaнаф! Да оножда гeй тройката Атанасов, Саръмов, Чернев!

Отговори
13 1
ОГЪН  ПРОФЕСИЯ

ОГЪН ПРОФЕСИЯ

20.12.2021 | 19:39

и да е със по голям член и голямо Ф

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?