2374

Търсим си работа по пижама от дивана в къщи

Ако преди двайсет-двайсет и пет години работа се търсеше на принципа „ще кажа на брат'чеда, пък той да пита комшията“ и ровене в обявите във вестниците, сега нещата са доста различни.

Има специализирани агенции за подбор на персонал, като техните услуги са безплатни за търсещите работа. Единственото усилие, което се изисква, за да влезеш в базата данни, е да си напишеш CV. Има онлайн-платформи, които играят ролята на указател кой какво търси, които също са безплатни. Но, за средностатистическия българин, който няма особено образование и умения, най-доброто място се оказва …вездесъщият фейсбук. Агенциите за подбор на персонал също се насочиха към мета-пространството, защото прецениха, че има шанс да намерят подходящия кадър. А тяхното възнаграждение идва от работодателя, след като му се намери служител. Обявите за работа съдържат цялата информация, която работодателят иска да бъде публична, но отговорите на кандитат-служителите доста често минават добрия тон.

„Предлагам работа за мотивирани хора, 8-часов работен ден, в просперираща компания, фиксирано трудово възнаграждение плюс бонусна система за постигнати резултати“ – така звучи част от обява за работа, публикувана в тематична фейсбук група именно за търсене на работа. Под нея има няколко поста от типа „Zaplata kva“ и „Имам интерес“. Последното означава, че кандидатът ще си стои удобно на дивана в хола и ще очаква от работодателя да му се обади лично. Нищо, че в самата обява е публикуван контакт с фирмата.

Ето и друг сюжет – „Набираме служители за производство в село Радиново край Пловдив и още няколко реда с детайлно обяснение за фабриката, мястото, заплатата, осигурения транспорт, бонусите, изискванията към кандидата, работното време и т.н“. И отдолу дузина кандидат-служители питат един след друг „Къде е това?“. По някое  време някой не издържа и изригва “Четете, бе, хора, всичко пише. В Радиново е“. На което още дузина фейсбук-потребители започват да му скачат, че се заяжда.

И трети пример, пак от интернет – „частна фирма търси да назначи офис администратор. Изисквания: средно образование, комуникативност, коректност. Заплата 1000  лева, увеличение след първите три месеца“. Реакциите? Цитираме дословно възмущението: „Изисквате качества, а качествено заплащане няма“.  За протокола ще отбележим, че училищното обучение в България за лица на възраст между 7 и 16 години /10 клас/ е задължително. Тоест, работодателят иска просто две години отгоре в най-обикновено училище или с други думи завършен 12 клас. Без изисквания за оценки от дипломата или нивото на школото.  Останалите изисквани качества са доста аморфни и няма как да се докажат предварително.

Младите избират IT сектора - работният ден започва в 10, в офиса не искат костюм

IT секторът от няколко години е първи избор за ученолюбивите и амбициозни млади хора в България. Заплатите са добри, работният ден започва в 10, а костюмът не е задължителен за офиса.

От този бранш са и най-добрите работодатели в България според независимото проучване Employer of Choice, което класира компаниите според имиджа им.

Тази година за първи път №1 е  „Кока Кола България ЕООД". Това обаче не е познатото подразделение за бързооборотни стоки, а IT фирмата. Така че всичко си идва на мястото ​- първенец отново е технологична компания. Така беше и предните две години. Тогава победител излезе VMWare - глобален лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологиите за бизнес мобилност, базирана в Калифорния. Офисът в България е най-големият развоен център на компанията в район ЕМЕА (Европа, Близък изток и Африка). Ето част от възможните отговори защо VMWare не слиза от топа няколко поредни години. Служителите там имат право на "25 плюс" дни платен годишен отпуск, сами избират дали да работят хоум офис, или не, а работното им  време е доста гъвкаво. Започва между 8 и 10 часа  и приключва между 17 и 19 часа, като хората избират 8-те работни часа както им е удобно според личните ангажименти.

На трета позиция отново е „Лидл България“.  Прави впечатление, че в топ 50 за пръв път влизат куриерските компании „Спиди“ и „Еконт“. Иначе присъстват „обичайните заподозрени“ - големи банки като Банка ДСК, УниКредит Булбанк, ОББ и ЦКБ, компании от фармацевтичната индустрия, и от ритейл сектора, като "Кауфланд България", ДМ България и "Лили дрогери".

Заплатите - твърдо нагоре   5 бона за шофьор на тир

Бърз преглед на един от големите сайтове с предложения за работа показва, че ако сте готови да си продавате труда за малко пари, свободни места бол. Търсят се продавач-консултанти в зоомагазин срещу максимум 1000 лева, касиерки срещу 1480 лева бруто (което прави малко над хиляда чисто) и служители в ресторант за бързо хранене за 1250 лева (отново бруто), консултант в бижутериен магазин за между 1000 и 1700 лева, и т.н.

Освен глада за кадри в производството, който отдавна е известен и няма как да се засити скоро, в последно време се търсят много брокери на имоти. Покрай бума в строителството и ниските лихви по ипотечни заеми все повече стават новодомци и опират до услугите на посредник. Според обявите работните им заплати варират от 1500 до 4200 лева, но уловката е, че тук влизат и комисионите от реализираните сделки. А е много възможно покупко-продажби да не се случват на конкретния брокер всеки месец. Същото е при търговските представители - обявената заплата от 3000 до 5000 лева може никога да не се получи, ако не се вземат достатъчно поръчки от клиенти. 

Който е готов огромна част от времето си да прекарва по магистрали и шосета, без препитание няма да остане. Шофьорите на камиони отдавна се радват на високи възнаграждения, но този занаят съвсем не е за всеки. Заради дефицита заплатите им растат с доста добри темпове. В момента логистична компания търси международни шофьори срещу 5700 лева. 

Най-търсени са кадрите в производството. Вече няма млади стругари, леяри и фрезисти 

Не е чудно, че заради бурно развиващата се индустрия край Пловдив, най-търсените кадри са за производството. В болшинството от случаите за работа на машина не се изисква специфично образование, посочва Аделина Янева от пловдивския офис на агенцията за набиране на персонал HRS Bulgaria. Не е така обаче със стругарите, леярите и фрезистите. Тук са необходими и образование, и умения, каквито младите напоследък нямат. 

В широки граници трудовото възнаграждение за работа на конвейера е между 830 лева и 1500 лева нето. Това обаче е само заплатата. Повечето компании в индустриалните зони край Пловдив отдавна са въвели бонусни системи и други социални придобивки, които могат чувствително да допълнят месечното възнаграждение, подчертава тя. Така например широко разпространени са „бонус присъствие“, което означава да се стимулират служителите да не отсъстват. Обикновено е около 100 лева, дава пример специалистката по подбор на персонал. Съществуват още „бонус ефективност“, който се дава, ако произведената продукция от съответния служител е без брак, „бонус заработка“, което означава да се постигне определената от работодателя норма, и т.н. Големите компании са въвели и т.нар. „бонус празник“ ​- за Великден и Коледа. Някои пък дават определена сума преди летния отпуск. Социалните придобивки също не са за подценяване - карти за спорт, допълнително здравно осигуряване, осигурен транспорт за сметка на работодателя.

Тъй като заводите и производствата наистина са много, сега фирмените автобуси обикалят в радиус 40-50 километра за персонала. Пловдивските заводи имат кадри от Карловско, Асеновградско, Пазарджишко. Има обаче негласно правило, че хора се търсят на разстояние, което може да се вземе за 40 минути до 1 час. Това с особена сила важи за предприятията с 3-сменен режим на работа, най-вече заради нощната смяна, допълва Аделина Янева. Това слага още близо два часа в двете посоки от и до работното място.

Нощната смяна всъщност се явява един от големите проблеми пред кандидатите за работа, отчитат от HRS Bulgaria. И тъй като има заводи с непрекъснат цикъл на работа, който технологично не може да бъде нарушен, работодателите компенсират с по-високо основно възнаграждение плюс ставката за нощен труд, определена от закона. 

Това, което много вълнува кандидатите, е подходящо за тях работно време и подсигуреният транспорт, категорична е Аделина Янева. Като приоритет в някои случаи се нарежда и преди размера на заплатата. Ако трябва да се обобщи какво искат служителите, можем да изброим - удобно работно време, добро възнаграждение, социални придобивки, комфортна среда и добър екип, посочват от агенциите за персонал.

А какво иска работодателят? Сериозни хора, които са готови да останат в компанията дългосрочно. Доста често мениджърите попадат в омагьосан кръг -назначават хора, обучават ги поне месец и след още два те напускат. Това губи от времето на т.нар. ментори, а и нарушава ритъма на производството. Повечето работодатели в момента държат повече на личностни характеристики като лоялност, честност, точност, желание за учене, мотивация, отколкото на дипломи и специално образование.

Наплив от морето 

В края на август и началото на септември пазарът на труда в България взима малко въздух. Сезонните работници, които идват от курортите по морето, се вливат в търсещите постоянна заетост. Това дава повече избор на специалистите по ​човешки ресурси в компаниите. Ефектът обаче от сервитьори, бармани и камериерки съвсем не е толкова осезаем, колкото беше в годините преди ​ковид пандемията. Още 2020 г. много хора категорично излязоха от професията заради затварянето на заведения като противоепидемична мярка и несигурните доходи. И се вляха в редиците на работещите по производствените линии или в съвсем друго поприще. Това пък отвори дефицит именно за кадри в туризма, който трудно ще бъде наваксан. Собствениците на ресторанти и хотели са дори в още по-неизгодна позиция в момента, защото временната работна ръка от работещи студенти също изчезна. Те се върнаха на университетските банки. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Дедо Чочко

Дедо Чочко

09.10.2022 | 23:27

Навремето училищата предлагаха договори с разни предприятия,сега няма такава практика защото директорите чакат.И те не знаят какво чакат.Ами търсете със свещ .Защо за депутати има много кандидати,щото има голямо лапане.Търсете работници докато не са станали депутати.КЪСМЕТ

Отговори
0 0
четем соросоядски тъпни

четем соросоядски тъпни

07.10.2022 | 14:48

да, фейсбук капитализъм с фейсбук заплати и от толкова "напредък" и леснота, статистиците отчитат 2, 5 милиона човека дали фира, давайте така до последния соросоядски фейсбук мохикан!

Отговори
4 0
работник

работник

07.10.2022 | 13:04

Язък, че сипваха няколко цехчета уж в добре населен регион, а той взе, че обезлюдя и умря и ся нямало кой да работи…

Отговори
9 0
ввв

ввв

07.10.2022 | 12:10

Хората, вече си ценят труда и Здравето.

Отговори
14 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?