1939

Търговските вериги: Таван на цените ще доведе до по-голямо поскъпване на храните

Хипермаркетите излязоха с остра позиция срещу обвиненията на служебната власт, че именно търговците на дребно помпят цените и реализират свръхпечалби на гърба на обедняващия народ.  

В официално становище от Сдружението за модерна търговия, където членуват общо 1005 търговски обекта, сред които и най-големите вериги, посочват, че така „се хвърля петно върху търговците на дребно с храни в България“. „Още повече в момент на предстоящи съдбоносни решения за страната ни като членството на България в еврозоната, при които е особено важно партньорството между бизнеса и институциите и търсене на работещи решения, а не внасяне на допълнителни разделения, базирани на популистки тези.“, се казва в официалното изявление. Според тях ценообразуването има много и комплексни фактори – от глобален недостиг на суровини през по-дълги транспортни пътища за българския пазар, в сравнение с Централна и Западна Европа, до последици в световен мащаб от военния конфликт. „Апелираме да не се неглижират дългогодишни пропуски в управлението на целия агросектор (вкл. разпределение на субсидии), довели до недостатъчно местно производство, и така лековато да се посочва един удобен виновник – търговските вериги.", допълват оттам и настояват, ако има конкретни съмнения по отношение дейността на отделни бизнес оператори в страната,  това да бъде установено от съответните държавни контролни органи и да бъде оповестено. "Но обезличаването и дамгосването на търговията на дребно с храни не е партньорско отношение.“, посочват от ритейл сектора. 

Ето какво още казват от Сдружението, къде членуват Кауфланд, Лидл, Билла, Т Маркет, Пепко, Икеа, Хиполенд  и др. големи вериги:

„Търговците на дребно са сред големите и отговорни работодатели и данъкоплатци в страната. Внушението, направено в различни медийни изяви, че сектор „търговия“ не създава добавена стойност в икономиката, издава дълбоко неразбиране на базови икономически процеси.

Да не забравяме отговорното поведение на сектора по време на Covid-кризата, както и след 24 февруари 2022 г., когато не допусна никакъв риск с продоволствието на българското население – именно защото към проблемите се подходи в експертен, конкретен и конструктивен диалог.

Търговията на дребно в магазини, търгуващи предимно с хранителни стоки, реализира 3,5% от всички приходи на нефинансовите предприятия в страната през 2021 г. Добавената стойност в сектора достига 1,6 млрд. лв., което представлява 2,2% от добавената стойност на предприятията и 1,3% от добавена стойност в икономиката. В сектора са концентрирани чуждестранни инвестиции на стойност 789 млн. евро или 2,8% от всички чужди капитали в страната до 2021 г. Търговията на дребно с хранителни стоки дава работа на над 80 000 души в цялата страна, на които осигурява конкурентни възнаграждения.“

В заключение, от Сдружението на модерна търговия напомнят, че редица икономисти предупреждават, че всяко прилагане на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до допълнително повишение на цените. Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на гражданите и на правителството да не се допуска ръст на цените.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Русия

Русия

13.02.2023 | 19:07

А защо няма Алди????? Те знаят как да контролират цените. Измамници... Защо Лидл Англия е по-евтино от БГ?????

Отговори
2 0
Картелите

Картелите

12.02.2023 | 02:13

Управляват тук от ЕСЕС и ФАЩ! ОЩЕ ГЛ..ПАЦИ ИМА ЛИ,КОИТО ДА ОБВИНЯВАТ ПУТИН,ЧЕ МУ НАСЪДИХА ТОЗИ ФА..ИСТКИ ЖИВОТ ТУК!

Отговори
3 0
държава

държава

11.02.2023 | 08:58

Смешен плач! Истината е, че в нашата "демократична" държава от 30 години няма държавност! Т.е - правила и закони има, синхронизирани с тези в ЕС, но се спазват пожелателно. Никой не закача едрите риби в енергетиката, съобщенията, търговията... Държавата работи за едрия бизнес! На много места има изградени картели и мафиотски сдружения, които никой не желае да контролира. А и контролните органи са назначени по партиен признак калинки, които дори не знаят какво работят!

Отговори
9 0
Мими

Мими

11.02.2023 | 04:43

Модерна търговия,на този пладнешки грабеш така ли му викат?Засрамете се,дано ви приседне!

Отговори
10 1
Минаващ

Минаващ

10.02.2023 | 23:56

Добър ден! Само слабоумни комунисти вярват, че подобно нещо ще работи.

Отговори
5 10
Тука мяза на пенсионерско събрание

Тука мяза на пенсионерско събрание

10.02.2023 | 23:29

Глупости и соцносталгия. И всички склерози убедени, че са прави.

Отговори
3 9
Асен

Асен

10.02.2023 | 23:14

По евтино няма в цяла Европа.Стига сте мрънкали.Купувайте

Отговори
0 15
В пепко

В пепко

10.02.2023 | 23:02

Има храна и големи гащи за големи търбуси, нали са храна се говори, фасули в очукана тенжерка, 4 зърна... какво те чака пелтек тебе и братчетките ти, не знаеш..!

Отговори
6 0
Пинокио

Пинокио

10.02.2023 | 22:36

Цитирам бойко (за мене той не Българин) каза Българите са Виновни за тока за всичко като копирате от чужди верига магазини не плащат данъци и са дошли да печелят е продължавайте да пазарувате

Отговори
11 4
Западняк

Западняк

11.02.2023 | 04:54

Научи български бе цървул!

Отговори
5 0
Свиньо търговска

Свиньо търговска

10.02.2023 | 22:36

България е единствената страна където цените на храната се повишават защото в Уганда презервативите са свършили в магазините и раждаемостта на камилите в Австралия е спаднала на половина

Отговори
19 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?