Следвайте ни

Търговията с имоти няма раздвижване, отчитат агенциите

viber icon

Малко повече от месец преди края на тази година местните брокери от агенциите за имоти гледат песимистично на нещата. Към момента предлагане съществува, но не и търсене, констатират те. Не повече от сделка имат за два месеца. Кои жилищни имоти се продават най-лесно - този въпрос засяга както собствениците, решили да продават, така и предприемачите, които имат намерение да продължат в същата сфера на бизнеса след големия бум и последвалия срив. Все още в този бизнес важи клишето “търсенето определя предлагането”. Преди няколко години търсенето беше главозамайващо по мащабите си, а продажбите “на зелено” бяха на мода, казват специалистите. Тогава станахме свидетели, че и проектирането, и изпълнението на сградите с цел да се произвежда възможно най-бързо нов продукт, бяха меко казано занемарени. Строяха се жилища с некачествени материали, твърдят брокерите. Това водеше до основен ремонт от купувачите само след две години експлоатация, разбира се, има и изключения. При това всеки апартамент включваше такъв процент общи части, че едва ли не хората плащаха и за плочките от тротоара пред сградата. Сега нещата са коренно различни и може би влизат в нормалните рамки на този бизнес, като изключим все още високата цена на паричния ресурс, наложена от банковата система, коментират брокерите.

 


Необходимо е да се осъзнае, че цялостната оценка за дадена сграда или на конкретен апартамент не идва само от цената и локацията, колко и важни да са те. Добавената стойност на всеки имот започва от паркоместата, градинките в околоблоковото пространство и приятните общи части. Панелките все още са предпочитани - от една страна заради цената, но мнозина предпочитат просторните помещения в тях, отколкото по-малките и по-скъпи жилища в ново строителство.

 


Мнението на експертите е, че на почит са просторните светли и пълни с въздух помещения. В панелните апартаменти кухнята най-често е отделно помещение от порядъка на 10-15 кв.м, холът е около 20-25 кв.м, а спалните - 12-15 кв.м. Имайки предвид новите тенденции кухнята, трапезарията и дневната да са едно помещение, дневният тракт би трябвало да е поне 40 кв.м.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ей

ей

22.11.2013 | 20:13

продавам гарсониера в Харманли на входа на казармите цена 16000 лв

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?