49

Търговците ще помпат още цените, ето причините

Скептични нагласи демонстрира бизнесът през октомври. Нещо повече, започва да се усеща спад в търсенето на готова продукция както на местния пазар, така и на външния. Общият показател на бизнес климата намалява с 2.7 пункта спрямо предходния месец /от 24.7% на 22%/, съобщава Националния статистически институт. Понижение на показателя се наблюдава в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Единствено в сектора на услугите е регистрирано увеличение. 

Най-голям спад на бизнесклимата се отчита в търговията на дребно -  със 7.5 пункта (от 35.2% на 27.7%). Прогнозите за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са резервирани. Най-сериозното затруднение за развитието на бизнеса продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочена от 62.1% от предприятията. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила . По отношение на продажните цени 24.8% от търговците на дребно прогнозират те да се повишат през следващите три месеца. 

В строителството се отчита намаление от 4.6% на показателя за бизнес климат. Мениджърите очакват в следващата половин година спад на новите поръчки, което ще доведе и до известно понижаване на дейността в краткосрочен план, сочи анкетата сред бизнеса на НСИ. 

Оценката на мениджърите в промишлените предприятия е за спад от 2.7%, като тя се дължи отново на несигурната икономическа среда и недостига на работна ръка. Именно в този сектор, последната анкета отчита засилване на негативното влияние на факторите „недостатъчно търсене от страната“ и „недостатъчно търсене от чужбина“, подчертават от НСИ. По-голяма част от мениджърите предвиждат продажните цени в промишлеността да запазят своето равнище през следващите три месеца. 

Оптимисти обаче са в сферата на услугите. Там се отчита повишение в очакванията със семплия 1.8%. Същевременно  мнението на бизнеса относно настоящото и очаквано търсене на услуги е неблагоприятно. Въпреки това обаче, относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат известно увеличение през следващите три месеца

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?