Следвайте ни

Търговците гневни: Куцо и сакато копае криптовалути - хардуерът поскъпна

viber icon

Копачите на криптовалути създават големия дефицит на компютърни части от висок клас в момента, а оттам и влияят на цените им. За това предупреждават фирми, които сглобяват компютри по поръчка.

Цените на лаптопите и настолните компютри сега са стабилизирани, но скъпите компоненти – многоядрени процесори и по-мощна памет, или ги няма, или струват все по-скъпо. Причината е, че хиляди българи се занимават с копане на криптовалути. 

В момента всеки жив човек, ако ще да е куц, сляп или сакат, опитва да копа криптовалути! Докато майнингът продължава да е тема и да вълнува хората, защото си мислят, че могат да спечелят нещо, ситуацията ще е такава, обясниха от пловдивската фирма за сглобяване на компютърни конфигурации Ера 2000. 

Копаят се Биткойни, Етериум и новата криптовалута Чия.

В следващите две години не се очаква нормализация с пазара на компютърния хардуер. Производството няма да настигне потреблението до края на тази година, а някои предричат, че това няма да стане и до края на 2022, твърдят търговци на електроника. 

Световният недостиг е в производството на чипове, видеокарти, процесори и памет. Отделно има недостиг на метали като мед и никел, от които зависи производството им. 

Скъпите компоненти, които се използват за криптовалути са дефицитните и скъпите в момента.

Цените на лаптопите в момента са стабилизирани и сега е много по-вероятно да купите лаптоп на по-добра цена отпреди 6 месеца. И макар никой от българските търговци да не го признава, цените са по-високи с поне 20% в сравнение с годините преди ковид. 

Настолните офис компютри от среден клас може да бъдат купени за 600-700 лева. Търговци съветват, ако трябва да си вземете лаптоп да го направите сега, а не след шест месеца, когато „стоката може да я няма“.

От една от трите най-големи фирми за търговия с компютри – Ардес.бг, предупреждават, че повишението на цените ще идва и от по-скъпия транспорт. 

Цената за наемане на транспортен контейнер на борсата в Шанхай в началото на годината бе около 3500 - 4000 долара – или с 1500 - 2000 долара повече от предковидните времена. Важно е да се види контейнерите за износ с колко са поскъпнали и да видите, че цените ще се вдигат и от скъпия транспорт, казва от Ардес.бг. 

В момента, ако частите са налични на склад у нас, може да бъдат доставени за ден. Ако ги няма, вносът може да продължи месеци.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Здрав ,прав ,копае каквото му падне

Здрав ,прав ,копае каквото му падне

17.05.2021 | 23:19

Айде да не се обиждаме ,че почнем ли да даваме примери за най-големите копачи на крипто , може да се окажат точно едни от тез ревливи търговци И следващият път когато си крият стоката с цел по висок марж ,да се оплачат на производителите ,че има недостиг .Ей няма се оправите ,подхвърлят ви нещо и веднага да разлаем кучетата .

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?