1939

Търговци свалиха цената на бензина под 3 лева без отстъпка

Бензинът в Бургас вече е под 3 лева. От вчера една от местните вериги продава А95 за 2,99 лева, а дизела - за 3,19 лева.

Клиентите не вярваха на очите си. Едни мислеха, че е станала грешка, а други имаха съмнения в качеството на горивото. Изходната цена на бензина от рафинерията вчера бе точно 3,00 лева, но в това число не влизаха доставката по 2 ст. на литър, както и оскъпяването за обслужване на бензиностанцията.

Това обаче стана част от подхода на малките бензиностанции край морето, които драстично намалиха цените в последните 10-ина дни, съобщи Флагман. Те отказаха да работят с държавата за отстъпката от 25 стотинки на литър, защото подозираха, че ще изпаднат в ролята на хотелиерите, приели украински бежанци - с месеци да чакат превеждане на траншовете и в това време да бъдат подложени на множество тежки проверки.

 Заради това няколко от локалните вериги редуцираха цената за всички и стигнаха до нива 3,10-3,15 лева за литър бензин и около 3,25-3,30 лева за дизел.

Справка в платформата Fuelo, която следи цените на горивата в реално време, показа, че големите дилъри на горива продължават да държат цени от 3,30-3,40 за бензин и 3,49 лева и 3,55 лева за литър дизел. С отстъпката от 25 стотинки се доближават до цената на дребните бензинджии.

 В същото време цената на борсите пада, а индикациите са за ново поевтиняване до края на седмицата. Срещата на министрите на страните от пакта ОПЕК+ ще се проведе в сряда, а прогнозите са алиансът да потвърди увеличението на производството на петрол, което обезателно ще свали цената му.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?