46

Търговци на протест пред ЕВН, остават без ток накрая на месеца

Търговци от търговски център „Гранд” протестират в момента пред сградата на ЕВН на ул. „Христо Г. Данов”. За мероприятието са уведомени община Пловдив и полицията. 

Собствениците на магазини и офиси обясниха, че са уведомени с едностранно предизвестие от собственика на частен трафопост „Азкопал” ЕООД, че от 26.06 ще им спре ел. захранването. Това ще блокира на 100 процента работата им. 

„Проблемът е, че между търговския център и електроразпределителното дружество се  появи междинен обект „трафопост“, който препродава и разпределя ел. енергия без лиценз”, обясниха за „Марица” от УС на Етажната собственост на ТАЦ „Гранд”. „По неясни причини измервателната точка (ИТН) е прехвърлена на фирмата собственик на сградата за трафопост и по този начин търговския център от една страна няма достъп до свободния пазар на ел. енергия, а от друга страна няма яснота за отчетеното от ЕР-ЮГ количество консумирана енергия. Също така няма яснота по какъв начин се ценообразува консумираната енергия, защото очевидно не се префактурира, а се начислява и определена печалба”, смятат търговците.

Те протестират с искане  ЕР-ЮГ да върне измервателната точка на Търговския център, защото той е консуматора на ел. енергия, а не самия трафопост като такъв. И респективно търговския център е заплатил таксата за присъединяване навремето.

По-късно през деня от ЕР-ЮГ потвърдиха, че ТЦ "Гранд" се захранва с електроенергия от трафопост, който не е собственост на Електроразпределение Юг, a на друга фирма. Електроразпределение Юг няма отношение по възникналия казус между собственика на трафопоста и търговците от търговския център, заявиха от компанията. 

"Все пак с оглед на търсене на решение, днес се състоя среща между представители на ЕР Юг и представители на търговците. На нея бяха представени законовите начини за захранване на обекта с електроенергия от ЕР Юг, като бяха изложени възможните технически варианти. Важно е да се посочи, че решенията за това са в ръцете на собствениците. ЕР Юг декларира готовността си да съдейства максимално бързо, веднага щом в дружеството се предоставят съответните проекти и разрешителни.", допълниха от компанията. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Няма страшно, и по-лошо има!

Няма страшно, и по-лошо има!

13.06.2022 | 10:03

Няма страшно, и по-лошо има! https://www.youtube.com/watch?v=5RMOeOxjxB4&t=1s Мариупол - градът на Дева Мария - след "освобождението" и "денацификацията"....

Отговори
3 0
тик ток

тик ток

13.06.2022 | 09:28

Мафията в енергетиката е всемогъща...

Отговори
10 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?