2374
Следвайте ни

Такси, комисиони, влогове? От какво печелят банките

viber icon

От какво печелят банките? Краткият отговор е основно от лихви, такси и комисиони. В този ред. Печалбата на финансовите институции за осемте месеца на тази година възлиза на 889 милиона лева, или близо с 30% повече от същия период на 2020 г. Сравнението обаче трябва да се анализира с „едно наум“ заради особеностите на пандемичната година.

Приходите от лихви в банковата система, тоест от кредитиране на бизнеса и физическите лица, за осемте месеца на тази година са близо два милиарда лева. В подем е жилищното кредитиране, на второ място идват потребителските заеми, докато при бизнес кредитирането има известен застой. Само за август месец

 отпуснатите заеми нарастват с 319 милиона лева,

 докато фирменото кредитиране намалява с 41 милиона лв., сочат данните на БНБ. 

На този фон разходите за лихви, тоест това, което банките са плащали на спестителите си, са едва 200 милиона лева. Това перо за в бъдеще ще намалява още, тъй като много финансови институции вече прекратиха откриването на нови депозити, други откровено ги олихвяват с 0%, а трети въведоха отрицателната лихва като инструмент. С такава политика вече е очевидно, че банките нямат нужда от парите ни, още повече че те са длъжни ежегодно да заделят суми, пропорционални на обема на спестяванията, във Фонда за гарантиране на влоговете на граждани. Той би се задействал, ако банка фалира.

Приходите от такси са в пъти по-ниски - около 950 милиона лева

Но ръст има и той е устойчив. Тенденцията услугите в банката да се оскъпяват ще продължи, твърдят експерти. Само за илюстрация - приходите от такси и комисиони през второто тримесечие на тази година са с 30 на сто повече, отколкото през периода януари-март. Всичко това показва, че при задържане на сегашната ситуация на ниски лихви, приходите от такси и комисиони ще играят все по-голяма роля при формирането на банковите печалби и кредитните институции ще стават все по-изобретателни при увеличаването на съществуващите такси и въвеждането на нови. 

Нетният доход от такси и комисиони в нашата банкова система формира 26,3%

 от нетния общ оперативен доход, което обаче е под средното ниво за ЕС от 30,4%, коментират в бюлетина си от Асоциацията на търговските банки. Появи се обаче нова тенденция - делът на нетните постъпления от такси и комисиони се увеличава ежемесечно, докато делът на нетните приходи от лихви пада от 72% до под 62% за август месец.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?