1553
Следвайте ни

Такси изядоха 166 лв. от спестяванията на пенсионери

viber icon

Семейство пенсионери от Пловдив изтеглиха дългогодишните си спестявания и с изненада установиха, че парите им са се стопили с над 150 лева. Невидимо ги е изяла инфлацията, а видимо - нулевите лихви и най-вече - ежемесечните такси на банката, където са били парите им за черни дни. За капак, накрая трябвало да платят и такса, че теглят собствените си пари на каса в банката и закриват влога.  

Възрастните Иван и Росица Митреви открили два безсрочни влога преди около 20 години със семпли суми - под 2000 лева. Толкова отдавна е било, че самите те не могат да си спомнят нито внесените пари, нито точното време, в което са прибегнали до услугите на банка, разказва дъщеря им Наталия. И двамата разполагат със спестовни книжки, които са били подменени, и затова не може да се проследят паричните потоци с точност.  През март 2016 година обаче Иван Митрев е имал 1556 лева, а съпругата му - 1888 лева.

Спестителите доволно следели покачването на лихвите в България, особено в периода 2007-2008 година, когато официално средната лихва по депозити беше 7-8%. По безсрочни влогове по правило олихвяването е по-ниско, но и тези банкови продукти носеха добра доходност. След 2009 г. лихвите плавно тръгнаха надолу, за да стигнат до кръгла 0 сега. 0% в повечето банки е лихвата и по депозити, и по безсрочни влогове.

На този фон семейството решило да изтегли спестяванията си, за да се стегнат за зимата, и се отправили към банката. Иван получил кеш 1390 лева (от 1556 лв. преди 5 години), като за услугата, че ги е изтеглил на касата, е платил такса от 7 лева. А Росица  - 1722 лева (от 1888 лв. преди 5 г.), като нейната таксата била 8.60 лева. За една петилетка от сметките на родителите ми са изчезнали по 166 лева, възмутена е Наталия.  

Когато разгледахме документите, които ни предадоха от банката, се оказа, че от 2016 година има месечна такса по сметката, разказва тя. По едно време тази удръжка е била 2 лева, после 2.20 лева, а в момента е 3 лева. Тоест годишно банката е взимала между 24 и 36 лева удръжка за сметка, по която няма никакво движение. За две години това са 50-70 лева, за три ​- 72 - 108 лева, и т.н., възмутена е жената.

В момента същата услуга ​- откриване на безсрочен влог, има следните такси ​-откриване ​- 2 лева, и месечна такса ​- 3 лева. Теглене на суми на каса в банката ​- 0.5% от сумата, ако е до 2000 лева, но не по-малко от 5 лева. А над 2000 лева - 0.6 или 0.7% от сумата, в зависимост дали има еднодневна предварителна заявка за операцията. Семейство Митреви е минало по първата тарифа, за малки суми и такса от 0.5%.

= От какво печелят банките =

Печалбата на банковата система в България към 30 септември достига 1,1 млрд. лева, или с 55,6% (390 млн. лева) повече спрямо отчетената за деветмесечието на миналата година, сочат най-новите данни на БНБ. Приходите от такси и комисиони възлизат на 1.07 млрд. лева, а от лихви - 2.25 млрд. лв. Приходите от такси и комисиони в банковата ни система съставляват около 27% от всичките им приходи.

= Спестяванията не спират да растат =

Още от лятото големите банки у нас преустановиха откриването на депозити на физически лица. Тези, чийто срок изтича и клиентът не ги изтегли, се трансформират в обикновени разплащателни сметки. Те също са натоварени с месечни такси, от порядъка на 2-3 лева. Появи се и друг феномен при една финансова институция - такса откриване на депозит от 20 лева.

Всички тези възпиращи мерки обаче явно не са достатъчни, защото спестяванията на домакинствата и НТООД (нефинансови предприятия, които обслужват домакинствата) не спират да растат и вече надминават 100 милиарда лева.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Баба

Баба

02.11.2021 | 11:28

Другия път в къщи - да имат подръка за телефонните и,мамници!

Отговори
12 7
Дедо

Дедо

02.11.2021 | 10:24

Ани човек трябва да е малко информиран в тоя век. Те са си мислили че е още бай Тошово време. Кьорав карти не играе!

Отговори
13 16
Не не е точно така

Не не е точно така

06.11.2021 | 14:43

Защото ако бяха твоите пари или пък се касаеше за твоите родители или близки, не съм сигурен на коя точно октава щеше да виеш. Така е защото на чужд гръб и сто тояги са малко. Хората просто са мислели че правят нещо добро за тях, за децата си и за уж спестените средства.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?