71

Таксата за асансьора поскъпва, съседите ще събират още пари

Нов, по-голям разход чака съседите в големи блокове и кооперации над 5 етажа, които имат асансьори. Фирмите за техническа поддръжка са увеличили тарифите средно с 10%, сигнализират домоуправители. 

По закон всяка сграда, снабдена с асансьор, трябва да има договор с такава фирма. Техниците са длъжни  да посещават и обследват по-старите асансьори три пъти на месец, а новите  – един път на месец. А  съгласно Наредбата за безопасна експлоатация не може един асансьорен техник да прави профилактиката, винаги трябва да са в екип от двама.

В Пловдив обичайно етажната собственост се бърка средно с между 60 и 80 лева за месечната такса на подемната техника. До нова година пък бе крайния срок всички действащи асансьори да са снабдени с т.нар. предпазен щит, който излизаше средно по 300 лева на асансьор. Къде с кавги, къде мирно и спокойно, съседите събраха допълнителния разход, защото иначе рискуваха да катерят стълбите пеша, защото елеваторът трябваше да бъде спрян. 

В България има около 600 фирми, които осигуряват поддръжка и ремонт на асансьори. 

Препатили съветват, за да не попаднете на фирма-менте за поддръжка, първо направете справка на сайта на ДАМТН, където фигурират лицензираните компании. Те пък се проверят от държавната агенция веднъж годишно дали отговарят на условията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Марио

Марио

19.04.2024 | 07:10

Така е. Защото алчните асансьорни техници искат още и още , колкото може повече. И ние в блока имаме такъв техник , който си взима парите всеки месец и нищо не прави. Ама Н И Щ О.

Отговори
4 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?