Следвайте ни

Свободният пазар пести 10% от сметката за ток

viber icon

Според последните данни на Комисията за енергийно и водно регулиране от над 4.5 млн. домакинства само няколко хиляди са скъсали връзката си ЕРП-тата. 

В края на миналата седмица, в петък, КЕВР обяви предложените нови цени за електроергията за потребителите в страната. По традиция движението е нагоре. Ако измененията бъдат приети, потребителите в Пловдив ще плащат с близо 2,4% по-високи фактури за ток от юли. Бърз поглед назад в годините показва, че през последните 6 години всеки юли имаме скок с между 1,8 и 5,3% на цената на електроенергията за бита. 

Този път обаче потребителите имат реална алтернатива и това е свободният пазар на електроенергия. Той дава опцията да сменим което и да е от трите големи ЕРП-та с доставчик по наш избор. Процесът по нищо не се различава от смяната на един мобилен или кабелен оператор с друг. През платформата https://platforma.dker.bg/ всеки може за няколко минути да получи редица конкурентни оферти за нов доставчик на ток за дома. 

Най-важния потребителски въпрос е

 Струва ли си въобще подобно усилие?

По отношение на крайната цена  еднозначен отговор няма. Големите енергийноразпределителни дружества (ЧЕЗ, ЕВН и Енергопро) продават електроенергията на фиксирана от държавния регулатор цена за цяла година. Компаниите на свободния пазар, от своя страна, могат да променят цената постоянно. Така в един момент тя може да е по-висока, в друг - по-ниска от регулираната при ЕРП-тата. Сметките показват, че средногодишно /през 2020-а/ е било по-евтино домакинствата да се снабдяват с ток по борсови цени, отколкото по фиксираните на ЕРП.

"Марица" разгледа офертите на свободния пазар при няколко различни конфигурации и райони. Огромен плюс за потребителите е, че вече има десетки конкурентни фирми, които предлагат различни оферти - фиксирани цени за определен период, динамични цени спрямо борсата, специални тарифи за зелена енергия, договори без обвързване. За Пловдив успяхме да получим 14 различни оферти от компании. При базова средно месечна сметка от 70 лева, икономията, която при текущия пазар постигаме, е средно между 7 до 11%. Най-ниската оферта щеше да свали месечния ни разход за ток до около 61 лева. Любопитен факт, е че две от предложените оферти ни предлагаха електричество, идващо изцяло от възобновяеми източници. 

 Най-важният ценообразуващ фактор на свободния пазар остава типът цена, която ще изберем

- фиксирана или плаваща. Важно уточнение е, че от получените 14 оферти 8 бяха с фиксирана цена, а 6 с плаваща. Анализ на цените за 12 месеца назад показва, че ако миналото лято дадено домакинство е избрало независим доставчик на ток с фиксирана цена, се пести близо два пъти повече, сравнено с плаващата. Потребителите, избрали да плащат електроенергиятата си според моментните цени, плащат със средно 10% повече през тази година заради скока на цената на свободния пазар. 

От години в България регулираните цени на тока за бита изкуствено се поддържат ниски - най-вече по политически причини. Поради това потребителите нямат стимул да търсят алтернативи. Цените се определят административно само веднъж годишно (на 1 юли) и нямат пряка зависимост със случващото се на пазара и в икономиката като цяло. Затова и хората не усетиха нищо от срива в цената на електроенергията през 2020 г. заради коронавируса.

След като изберем оферта, през платформата на КЕВР се попълват данните и потребителят избира как да получи своя договор - електронно на мейл, или физически на адрес. Връзката с избрания търговец става през самата платформа, както и сключването на самият договор. След това процедурата по прехвърляне на партидата се извършва по служебен път.

Каре: 

Цялата процедура - онлайн

Важно е да се знае, че сменяте само търговското дружество, което доставя електроенергията в дома ви, докато съответните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, които оперират електроразпределителна мрежа, остават същите. Тоест не се налага техническа промяна като смяна на електромер, кабели, табло и цялата съпътстваща инфрастуктура. При нашия тест успяхме да сменим доставчика си на електроенергия за дома, като цялата процедура се случи изцяло онлайн и отне по-малко от час за целия процес - от сравняване на офертите, до подписването на договора.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Toto

Toto

01.06.2021 | 07:34

Уважаема редакция, тази статия е писана от изключително некомпетентен по темата журналист. Смесват се произволно битови и небитови клиенти, регулирани и свободни цени, некоректно сравняване на оферти и реални цени и какво ли не. Само ще подскажа на журналиста че цените за бита са с включено Задължение към обществото ( 21.47лв/МВтч ) и трябва да го извадим от цената и тогава да сравняваме с офертите. Ще се изуми какво увеличение ще се получи. При дневна цена 0.14118 лв и нощна 0.05787лв /кВтч за ЕВН ще се получи 0.11971 и 0.03640 !!!!! От къде намери по-ниски цени ????

Отговори
4 1
Лъжа и заблуди!

Лъжа и заблуди!

31.05.2021 | 19:57

Защо, господа "журналисти", за пореден път заблуждавате хората?! Сметките за крайния клиент в града ни ще скочи с почти 9% ! За какви мижави 2 и малко говорите? Това ще засегне и вас самите! Кому правите услуга?

Отговори
6 2
Доволен

Доволен

01.06.2021 | 07:14

На мен с отопление на ток в Пазарджик ми излиза с 8 процента надолу вече 7ми месец… тва е свободен пазар - оглеждаш си офертите за скрити такси и клаузи ;)

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?