Следвайте ни

Световната банка: Коронавирусът ще „изяде“ две години от растежа на БВП в България

Спад до 3,7% през тази година, но ръст от 3,9% през 2021 г. очакват страната ни

viber icon

Според последния пролетен доклад на Световната банка за Европа и Централна Азия, пандемията от COVID-19 ще даде сериозно отражение върху икономиката в ЕС.  След като постигна по-висок от очаквания ръст на брутния вътрешен продукт през изминалата година, българската икономика, очаква спадът на БВП, който може да достигне 3,7% през 2020 г., се посочва в икономическа прогноза на Световната банка. Повод за оптимизъм в страната ни има, защото прогнозата на 2021 г. за България е растежът да достигне 3,9%. 

Подобна ще е тенденцията за много от страните в ЕС. На практика глобалната пандемия, предизвикана от новия коронавирус ще „изяде“ две години от растежа на всички държави-членки. В допълнение се настоява за решителни политически мерки, които дават приоритет на инвестициите в здравни системи и осигуряват социална защита за населението и особено за най-уязвимите, за да се смекчи въздействието на пандемията COVID-19 в региона на Европа и Централна Азия.

Прогнозите за икономическите последици от COVID-19 се основават на множество неизвестни и значителна несигурност, посочват от Световната банка. Предвид това докладът включва симулации, имащи за цел да илюстрират част от последиците върху растежа, които могат да се реализират в резултат на пандемията. Сценариите в доклада се брзират на данните в глобален мащаб, налични към 20 март 2020 г.

Според симулациите Европа ще изпадне в рецесия през 2020 г. като спадът на икономиката ще бъде между 4,4% и 2,8% заради последиците от пандемията, преди да се възстанови отново възходящият тренд през 2021 г. в резултат на предприетите мерки, постепенно възстановяване на световните цени на суровините и засилване на търговията. Прогнозата на 2021 г. за България е растежът да достигне 3,9%.

Според Световната банка ключово в следващите месеци ще бъде запазването на работните места в региона. Също така от финансовата институция съобщава, че ще осигурят до 160 милиарда долара финансова подкрепа през следващите 15 месеца срещу социалното неравенство, в подкрепа на бизнеса и за подсилване на икономическото възстановяване.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

КИТАЙ ДА ПЛАТЯТ

09.04.2020 | 11:05

Мръсните китайци да заплатят за щетите и жертвите на ЕВРОПА И САЩ!!! Не да сте путки и да ги оставите да им се размине както 2003 със сарс!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?