49

Световна автомобилна компания, собственост на български емигрант, инвестира у нас

Световен производител на бронирани автомобили, при това собственост на български емигрант, ще инвестира у нас. 

 "Интернешънъл арморд груп" - ИАГ (International Armored Group - IAG) се насочва към преки инвестиции във военната промишленост в България, съобщиха от компанията. Първата стъпка е изборът на полигона край с. Змейово за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО, предава БТА. Собственик на компанията е д-р Антон Стефов, който на 35 години емигрира в Канада. Освен че е завършил Техническия университет в София, той е бил и преподавател там. Има и офицерско звание.

Компанията му осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, както и за ООН и НАТО, в страни с повишена нестабилност. ИАГ беше избрана и от "НАСА Спейс Екс" (NASA Space X) със своя брониран автомобил "Сентинъл" (Sentinel ARV) за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на компанията се ползват от гранична полиция, за омиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света.

ИАГ е сред първите производители в света с най-високо ниво на балистична сертификация за бронирани автомобили - BRV 2009 VR7, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини.

ИАГ е основана през 1996 г. В компанията днес работят над 1000 души. Най-голямата голямата производствена база е в Обединените арабски емирства, а останалите са в САЩ, Канада и Турция. Филиали на компанията има в България, Великобритания, Ирак, Пакистан и Южна Африка.

У нас компанията вече бе подизпълнител на българската "Самел - 90", която през 2020 г. сключи договор за доставка на бронирани автомобили за нуждите на Силите за специални операции към Министерство на отбраната. Първите 45 машини вече са в България, като ИАГ е успяла да ги произведе в срок въпреки ковид кризата.

Решението на Стефов да вложи средства в полигон на МО на България е част от дългосрочната му визия за директни инвестиции в родината си, уточниха от компанията. "От години обмислям да разширя присъствието на IAG в България, не само заради перспективата на пазара, но и защото за мен патриотизмът означава реална подкрепа за страната, в икономически измерения“, казва той. Според него е настъпил правилният момент, в който пред България се откриват нови хоризонти.

Антон Стефов вече има дружество, базирано в България. През 2018 г. в Самоков в съдружие именно със "Самел-90" той откри  база за производство на бронирана техника. При откриването на "Самарм" бе обявено, че инвестицията е за около 5 милиона лева. В Самоков се произвеждат бронирани кабини с адекватно ниво на защита, след което се монтират на шасито. Отвън се доставят само шаситата и двигателите.

В интервю пред медиите тогава Антон Стефов разказа, че цената на автомобил 8х8 в света се движи от 2,5 до 5 млн. евро, а експлоатационните разходи са от 3 до 5 пъти по-големи от началната стойност. Разработката на един брониран автомобил 8х8 е изключително скъпа и се движи в границите на десетки милиони евро, включваща конструктивни разходи, бомбени и балистични тестови изпитания по Натовски стандарти, както и изпитания по окачване и проверка на всички системи в автомобила.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?