46

Световен гигант възкреси соцзавод на "Кукленско шосе"

"Либхер" инвестира 17 милиона евро в производство на бетоновози в Пловдив

Стара производствена база за бетонни елементи на Кукленско шосе в Пловдив заживя нов живот. Там заработи  третото предприятие на  световния гигант „Либхер” -  „Либхер конкрийт технолоджи Марица“ ЕООД, където годишно ще се произвеждат 2000 детайла и предварително монтирани възли, както и 500 изцяло готови бетоновози.

Инвестицията е  за 17 милиона евро, като в сумата е включен и трансферът на налични съоръжения от Германия, които частично са допълнени с новозакупени машини и съоръжения. „Към момента помещенията са под наем, но текат преговори за откупуване на целия сграден фонд и терена. Подготвя се разширение на производствените и складови мощности", информира Христо Георгиев, управител „Финанси и администрация“ в „Либхер”.

Официалното откриване на завода беше в края на миналата седмица, но всъщност той работи отдавна. Назначени са 120 души - заварчици, механици, електромеханици, бояджии, складови работници. „Средната работна заплата е в горния сегмент за региона”, категорични са от мениджмънта. И в момента се търсят специалисти като индустриални инженери и инженер-конструктори.

„Либхер” имат общо три завода в България, като и трите са в "Тракия икономическа зона"

Единствено „Либхер конкрийт технолоджи Марица“ обаче е в чертите на града върху терен от 37 000 кв.м със застроена производствена и складова площ 12 000 кв.м.

За прерязване на лентата на новия завод в петък пристигна един от собствениците на немския концерн - Филип Либхер. Той е един от внуците на основателя на бизнес империята Ханс Либхер, който полага основите на фирмата през 1949 г. Заедно с баща си Вили Либхер, Филип Либхер ще отговаря за дивизията "Бетонна техника". „Либхер конкрийт технолоджи Марица“ ЕООД има ролята на вътрешен доставчик в рамките на дивизията.

„Либхер“ има глобално присъствие с над 140 компании в групата в над 50 страни и 40 производствени обекта. 

"Оставаме 100% семеен бизнес

Всички акционери са членове на семейство Либхер. Нашата независимост като семеен бизнес ни позволява да вземаме решения бързо и автономно. Правим дългосрочни инвестиции, включително по време на пандемията. Само за 2021 година сме инвестирали над 700 милиона евро”, разказа Филип Либхер. По думите му локацията на новия завод в Пловдив позволява по-ефективно управление на производството за клиенти в Източна Европа. „В завода ни в Германия пък се сглобяват произведените тук елементи за клиенти в Западна Европа и други части от света. Сега заводите ни в България и Германия имат оптимална връзка", допълни  Филип Либхер.

Първото предприятие на немската група в България е „Либхер-Хаусгерете Марица” за производство на хладилници и фризери, което работи от 2000 г. Компанията беше първият голям инвеститор в индустриална зона „Марица“, сега част от „Тракия икономическа зона“. Вторият завод в региона на Пловдив - за производство на климатични системи за релсов транспорт е на дружеството „Либхер - Транспортейшън Системс Марица”. „Либхер“ е от най-известните успешни истории у нас, пример за невероятния успех на Пловдив и ТИЗ. Една от най-големите компании в машиностроенето, както и голям работодател - с над 2500 служители и масивни инвестиции на всеки няколко години. „Либхер“ бяха от първите, които направиха инвестиция в региона преди 22 години. Тогава Пловдив не беше голям индустриален център, не откривахме по 7-8 завода на година в ТИЗ и града. Успехът и промяната тук се дължат най-вече на българските и чуждестранните предприемачи”, обобщи зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

От създаването на ТИЗ до момента инвестициите тук са  над 3 милиарда евро от над 200 фирми. Индустриалната зона е най-голямата на Балканския полуостров.

БГ кисело мляко в БГ хладилник 

„Събуждам се и заспивам с „Либхер", разказа посланикът  на Федерална република Германия в София Кристоф Айххорн, комбинирайки български и английски език. Той бе сред официалните лица на събитието. „Хладилникът в апартамента ми е „Либхер“, сигурно произведен в завода край Радиново, и в него имам българско кисело мляко и немско вино.

Негово Превъзходителство е оптимист за бизнес средата в България. „Всяка година Германо-Българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/ прави проучване сред немските компании тук с ключов въпрос: Доволни ли сте от инвестицията и бихте ли я направили отново? При над 90% от фирмите отговорът е „Да“.

Грамота за иновации и растеж 

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов  връчи грамота на мениджмънта на „Либхер конкрийт технолоджи Марица” от името на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер "Екипът на ТИЗ, ръководен от инж. Пламен Панчев, е създал успешно частно-публично партньорство и именно синхронът между бизнеса, държавата и местната власт са довели до инвестираните в нея над 3 милиарда евро за последните 25 години", допълни Богданов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?