Следвайте ни

Светлозар Петров, управител на JobTiger: Завърналите се от чужбина най-лесно си намират работа

viber icon

- Г-н Петров, каква е ситуацията към днешна дата на пазара на труда?

- Добрата новина е, че въпреки увеличената безработица заради коронавируса, тя не е с толкова големи размери. Принос за това имат както мерките за подпомагане на бизнеса, но най-вече фактът, че производствените фирми успяха да запазят клиентите и пазарите си. Знаем - най-много пострадаха от секторите туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, търговия и услуги. Предвид падане на мерките и летния сезон има оживление на ниво обяви за работа. Търсят се хора във всички сектори. Нашият мониторинг показва, че активността на бизнеса относно разкриване на нови работни места започна да се покачва от април, вече набира скорост, като очакванията са най-голямото търсене на кадри да е през септември.

- Заради пандемията има ли професия, застрашена от изчезване, с отпаднала необходимост или да се е родила нова професия?

- Не мога да твърдя категорично, че има професия, застрашена от изчезване, но локдауните пратиха принудително хората в почивка, като спадът беше в изброените по-горе сектори. Стотици  са зажаднели за работа и имат нужда да наваксат, така че едва ли ще отпадне някоя професия. Относно поява на нова професия, не съм забелязал.

- Забелязва ли се завръщане на българи от чужбина, които търсят реализация у нас?

- Да, забелязва се ръст на българи, които трайно се завръщат в родината, но с подобряването на здравната и икономическата обстановка и в чужбина, за повечето се отварят нови възможности и със сигурност някои ще предпочитат да останат в странство. Практиката ми обаче показва, че тези, които започнат да търсят работа в България, бързо я намират, тъй като са добри специалисти.

- У нас имаме глад за професионални кадри в производствения и други сектори и преди пандемията. Запълва ли се този дефицит?

- Независимо от безработицата, има и много отворени работни места със специфични квалификации, които липсват на пазара на труда и този дефицит стои. Той е и в различните производства, и в IT сектора, и в аутсорсинга. Но хората трябва да свикнат с мисълта, че ученето през целия живот е задължително. Когато някой е застрашен или изпадне от пазара на труда, трябва да вземе спешни мерки, за да допълни квалификацията си, така че да може да си намери ново място. Бизнесът също прави много обучения, но те са насочени към вече назначените хора.

- Според вас как ще се отрази онлайн обучението именно на квалификацията и уменията на младите специалисти?

- Всичко зависи от човека. Както присъственото, така и онлайн обучението, особено при студентите, много зависи от самите студенти. По принцип е лошо, но бе неизбежно и част от живота. Затова съветвам младите хора да наваксат това, което са пропуснали.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Духай

Духай

21.06.2021 | 17:58

Тия от чужбина могат и знаят да работят,за това са предпочитани като работници! Който може и е кадърен,ще намери работа. Останалите нискоинтелигентни и мързеливи бг ц ървули само могат да се вайкат как нямат работа с години!

Отговори
3 0
luji

luji

21.06.2021 | 16:46

тия да си вървят обратно в чужбина

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?