Следвайте ни

Суперседмица на родната борса, нови рекорди на Wall Street

viber icon

Ивайло Андонов, директор ИЦ-Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

 

Седмичния коментар  заслужено започваме с отличното представяне за родния ни капиталов пазар. Висока ликвидност, големи обеми, покачващи се котировки и нов емитент на пазара (Биодит АД) - неща, които не бяхме свикнали да виждаме  през последните седмици и месеци. Факт е и че отбелязахме  осма поредна седмица на ръст за фондовия ни пазар. Събитие, което се случва едва за  трети път от 2007 г. насам . 

Водещият индекс SOFIX  регистрира ръст от 7% и в петък по време на търговската сесия премина нивото от 500 пункта. Това е нов 10-месечен връх за измерителя на сините ни чипове. Един от главните „виновници“ за ръста  на SOFIX са акциите на Еврохолд България. Тяхното седмично покачване от над 50% е благодарение на новината от вторник, когато  КЕВР разреши на CEZ Group да прехвърли притежаваните от него 67% от акциите от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“ на дружеството от групата "Еврохолд България". Логично,  

акциите на „ЧЕЗ Електро“ АД и „ЧЕЗ Разпределение“ АД поскъпнаха съответно с 30,5% и 14,9%. 

Сред най-печелившите с ръст над 10%  се наредиха Неохим АД, ХЕС АД, Стара планина Холдинг АД. Само дни след като от  Алтерко АД (+15 % за седмицата) обявиха, че имат намерения да се листнат на борсата във Франкфурт, и от „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ (14.50 %) също съобщиха, че  започват да проучват възможностите за излизане на същия борсов оператор. Черешката на тортата на БФБ София  за предходната седмица бе повече от успешното IPO на Биодит АД. Акциите на технологичната компания бяха презаписани над 2,6 пъти по време на аукциона в четвъртък. Това  бе и първото IPO на пазара за растеж на малки и средни компании BEAM на БФБ София .

В САЩ Wall Street  посрещна Джо Байдън във встъпването  му за президент  с нови исторически рекорди  и за трите водещи индекса.  

Смяната на властта съживи апетита за риск

и инвеститорите отново купуваха компании, насочени към растеж. Изказването на  номинираната за министър на финансите на САЩ Джанет Йелън в подкрепа на използването на огромен пакет от фискални стимули в помощ на най-голяма икономика в света също подкрепи възходящото движение. Акциите на част от големите технологични гиганти се възстановиха от значителния си спад през втората седмица на януари.

Книжата на Facebook и Alphabet записаха съответно 8,6% и 8.85% повишение,

докато при Microsoft то достигна 5.6%. Apple и Amazon, също в очакване на по- добри тримесечни отчети, също завършиха с ръстове от 7,7% и 5.74%. В сряда акциите на видео стрийминг доставчика Netflix поскъпнаха със 17%. Ралито се случи, след като  от Netflix отчетоха по-добри от очакваните резултати за последното тримесечие на 2020 г., показвайки, че имат сериозен ръст на абонатите от над 200 милиона в края на миналата година. През седмицата основателят на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Джак Ма се появи за първи път във видеоконференция, след като в продължение на седмици беше извън светлината на прожекторите, което пък породи спекулации относно местонахождението му. След появата му акциите на Alibaba поскъпнаха с 7%. В Европа най-печеливши бяха компаниите от автомобилния и промишления сектор. Volkswagen, BMW, Daimler Ag прибавиха средно около 5-6% към пазарната си капитализация. Книжата на авиокомпаниите  в световен мащаб  се търгуваха в червения сектор. Airbus загуби за пет работни сесии около 4,20%. Зад океана United Airlines също бе на червено  с 3%.

Към края на седмицата златото се стабилизира при ниво от около 1860 долара за тройунция, след като миналият понеделник за кратко падна до шестседмично дъно от 1809.90 долара за тройунция. Движението на щатския долар спрямо другите основни валути в момента е доминиращият фактор, който определя цената на жълтия метал. В средносрочен план новите фискални стимули в САЩ и вероятността за появата на  инфлация ще накара инвеститорите да хеджират, като купуват от метала.

След достигнатите 11-месечни върхове  цените на петрола се успокоиха и коригираха незначително. Данни за изненадващ ръст на запасите на суровината в САЩ  натиснаха  котировките в посока надолу.  В края на седмицата щатският лек суров петрол (WTI) се котира  около  52.30 долара за барел. Фючърсите на петрола от сорта Брент  са на ниво от  55.30 долара за барел. 

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай