Следвайте ни

Суперкомпютри в Пловдив следят качеството на тока в девет области

viber icon

Нов диспечерски център в Пловдив ще управлява и контролира 60 000 кв. мрежа ниско и средно напрежение на ЕВН Електроразпределение ЮГ.  Обектът беше официално открит днес, а инвестицията е за 4 милиона лева. Диспечерският център се намира на Карловско шосе, на терена на ЕВН Топлофикация, и ще интегрира работата на два съществуващи – досегашният на ул. „Христо Г.Данов“ и този в Стара Загора. 

Ако трябва да обясним разбираемо колко е важен този център за дейността ни, можем да направим следното сравнение – ако електроразпределителната система е човешкото тяло, електропроводите са вените, централите – сърцето, то диспечерският център е мозъкът, посочи Александър Сипек, регионален мениджър на ЕВН за България.  Служителите в него – около 40 души, са едни от най-високо квалифицираните и опитни и тяхната работа е да следят дистанционно къде има повреди, къде технически екипи вече ряботят и какво е качеството на тока на територията на девет области в България, където е лицензионната територия на ЕВН. 

Сградата на Карловско шосе е една от най-сигурните места в Пловдив, стана ясно при обиколката на центъра. Той е проектиран и изграден със засилени мерки за сигурност, безопасност и контрол на достъпа. IT-системите са поне два пъти резервирани, за да се избегне пробив. 

На официалното откриване присъства областният управител на Пловдив Ангел Стоев, който направи връзка с инвестициите в региона именно със сигурността на енергийната система и цената на тока за бизнеса. От името на кмета Здравко Димитров заместникът му Тодор Чонов подари икона на Дева Мария. Зам.министърът на енергетиката Мирослав Дамянов пък отчете, че тук оборудването е последна дума на техниката и с носталгия припомни, че професионалният му път е включвал и позицията диспечер.

С новата инвестиция в модерния диспечерски център, вложенията на ЕВН само в града възлизат на около 40 милиона лева. 

Снимки от Франк Воща

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?