Следвайте ни

Строят завод за 30 милиона край Пловдив

viber icon

В условия на пандемия България има добри икономически показатели. По оценка на БНБ от началото на годината преките чуждестранни инвестиции в страната са над 1,4 млрд. лв, което е ръст от 53,4% на годишна база. Това заяви при посещението си в учебния център на Тракия икономическа зона /ТИЗ/ министърът на икономиката Лъчезар Борисов.  Там бе представен проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“, финансиран от фондация „Америка за България“. Гости на събитието бяха президентът на Фондацията Нанси Шилър, кметове на общини, директори на професионални гимназии и мениджъри на фирми. 

Първоначално проектът ще обхване 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене –Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника –Пловдив. Целта е обучение в съвременна материално-техническа база с преподаване на нужните за индустрията знания и умения. Това ще улесни реализацията на младите хора в производствените предприятия в професии като машинен техник, машинен оператор, машинен монтьор, електротехник, мехатроника. Учебните занятия ще се водят в Центъра за професионално обучение „Тракия“.

„Тракия икономическа зона се превърна в една институция, която представя България пред международните инвеститори. Днес преминаваме към едно друго ниво на икономическите и индустриални зони. Вече търсим връзката с обучението и образованието, тъй като не можем да вървим напред без човешки капитал. Имаме и други идеи, които поставят развитието на тези зони на друго ниво, а именно въглеродно-неутралното развитие. В тази връзка тук се предвижда изграждането на фотоволтаични паркове, които да захранват с енергия предприятията. Така компаниите, които работят на тази територия ще бъдат зелени. Тази идея ще се насочи и към други индустриални центрове, коментира икономическият министър. Той уточни, че в ТИЗ престои изграждането на лаборатория за акредитирани дейности по изпитвания на тестови образци и калибриране на технически средства.

Министър Борисов връчи сертификат А на поредния инвеститор в региона -  „Балкан Агрикалчарал“. Дружеството има фабрика за преработка на плодове и зеленчуци в Пазарджик и още открива нова в община „Марица“. Инвестицията е за близо 30 млн. лв. и ще осигури нови работни места.

Сертификатът ще даде възможност ползването на насърчителната мярка за изграждане на довеждаща пътна инфраструктура по ЗНИ.

Министър Борисов подчерта, че обявената инвестиция е поредното доказателство  за запазване на положителната тенденция на интерес към възможностите за инвестиране в страната, въпреки световната криза породена от пандемията. 

В момента министърът на икономиката е на среща с кмета Здравко Димитров. Двамата ще подпишат договор на стойност 1,027 млн. лева.  Контрактът е във връзка с инвестицията в размер на 20 млн. лв. на международната компания BTL, която ще изгражда високотехнологичен завод за медицинска апаратура. Миналата седмица с решение на Министерски съвет бяха отпуснати средства от Министерство на икономиката за строително-ремонтни дейности на  ул. „Владая“ и построяването на нова улица, която ще бъде връзка с бул. „Марица“ - Юг.  Изграждането на пътната инфраструктура е свързано със сертифицирането на фирма BTL Industries Bulgaria (BTL) за инвеститор клас А миналата година. Тогава компанията закупи сградите на бившата фабрика „Пулпудева“ и започна процедура по сертифициране и проектиране на новия високотехнологичен завод.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?