Следвайте ни

Стрес в бизнеса! Хакери задигнаха половин милион от бг фирма

viber icon

През тази година е имало около 30 успешни хакерски атаки срещу български компании. При тях са откраднати близо милион и половина лева, съобщиха от ГДБОП. 

Последната е от тази седмица. При нея киберпрестъпници са успели да откраднат близо половин милион при междуфирмена транзакция.

Човешкият фактор е основният въпрос при планиране на корпоративната киберсигурност. През последните години хакерите насочиха вниманието си именно към служителите, като начална точка за проникване в информационните системи на компаниите.

Използването на пропуски в познанията им или човешки слабости, като невнимание и небрежност е значително по-лесно и по-евтино за кибер престъпниците, отколкото да се опитват да заблудят сложен софтуер за защита. Това показва и последната статистика на лидера в глобалната киберсигурност "Касперски".

Основните типове атаки срещу корпоративния бизнес са свързани с кражбата на банкови сертификати, промяна на междубанкова кореспонденция и рансъмуер атаките, които криптират съдържанието на харддисковете, обясни пред БНТ Явор Колев от ГДБОП.

Използват се стари операционни системи, компютърни системи. Отварят се прикачени файлове към мейли от неизвестен източник, които заразяват компютърната система и тя се контролира от организираната престъпност, каза националният координатор по киберсигурност.

Признава, че хакерските атаки към български компании са ежедневни.

Вчера имаме случай на фирма, която е загубила 500 000 лв. именно при промяна на междуфирмената кореспонденция, заразява се компютърът на компанията и последствие се променят номерата на банковите сметки в платежните нареждания. От 1 млн. и половина, вторият транш от 500 000 е бил пренасочен към банкова сметка, контролирана от организираната престъпност и в последствие през няколко транзакции парите са загубени, разказа още Колев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?