2374

Странният случай с цената на златото по време на криза

Времената би трябвало да са перфектни за инвестиция в злато. Традиционно благородният метал поскъпва когато инфлацията е висока, тъй като се счита за актив, който има свойството да съхранява стойност. Освен това златото обикновено е предпочитана инвестиция от компаниите в периоди на геополитически сътресения, отново поради славата му на актив убежище.

Въпреки това, цената на златото отказва да тръгне рязко нагоре. Всъщност цената на златото е 20% по-ниска спрямо последните върхове от месец март тази година.

„Инвеститорите нямат много апетит да държат злато в настоящата обстановка”, посочва Уорън Патерсън, ръководител стокова стратегия в ING, предава CNN.

 Цената на златото се изстреля в началото на март тази година в резултат на притесненията от инвазията на Русия в Украйна. Оттогава насам обаче, други пазарни динамики излязоха на сцената.

Странният случай с цената на златото

Основна причина за странното затишие при цената на златото е политиката на Федералния резерв на САЩ. Централната банка предприе агресивно повишаване на лихвените проценти, за да се опита да укроти ускорената инфлация, която си остава на високи нива, след като войната в Украйна вдигна цените на храните и енергията.

Фед вдигна лихвите в сряда миналата седмица с 0.75 базисни точки, което бе безпрецедентно трето поредно повишение. Освен това институцията даде сигнали, че през ноември и декември може да се очаква ново вдигане на лихвените проценти.

Това действие вдигна цената на щатския долар до нов 20-годишен връх. Доларът поскъпва с 16% спрямо кошница от основни валути от началото на тази година, което се счита за огромен скок. Тези движения влияят негативно на пазара на акции. Но освен това, оказват ефект и върху цената на златото.

Отчасти това е така, защото трансакциите при стоките, включително златото и другите благородни метали, обикновено се случват в щатски долари. Силната валута прави тези стоки по-скъпи за чуждестранните инвеститори, което от своя страна може да намали търсенето, респективно и цената им.

Цената на златото и доходността по щатските облигации  

Друг фактор за движението на цената на златото е ефектът от политиката на Фед върху държавните облигации на САЩ. Доходността върху тези държавни ценни книжа скочи в резултат на затягането на паричната политика от страна на Фед. Доходността върху 10-годишните щатски облигации се повиши до 3.77%, след като бе на ниво от около 1.5% в началото на тази година. 

Златото се намира в конкуренция с държавните ценни книжа когато говорим за активи, съхраняващи стойност. Така, когато инвеститорите могат да получат по-добра възвращаемост от облигациите, то интересът към златото логично намалява.

„Ако вдигате лихвените проценти, какво предпочитате да държите, злато или нещо, което ще ви осигури доходност?”, коментира Патерсън от ING. През миналата седмица за пореден път стана ясно, че централните банки нямат намерение да променят политиката си скоро, преследвайки целта да поставят инфлацията под контрол.

След като Фед обяви последното вдигане на лихвите, други централни банки последваха примера. Банката на Англия повиши лихвените проценти до най-високото им ниво от 2008 година насам. Швеция, Индонезия, Виетнам, Норвегия и Швейцария също повишиха лихвите. Това означава, че е малко вероятно златото да поскъпне рязко в краткосрочен план. За да се случи това, ситуацията с инфлацията трябва първо да се промени, смята Патерсън.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/finance/zashto-zlatoto-ne-poskypva-vypreki-krizata-news_1817517.html © Actualno.com

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

26.09.2022 | 18:53

бързи и сериозни кредитни предложения за физически лица и фирми Аз съм начело на международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Предлагаме услуги от 5 000 евро до 800 000 евро. нетният лихвен процент е 2,6% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?