49

Страхотна новина за Пловдив! Ставаме първата иновационна долина в България

Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и ще бъде една от стоте такива структури в целия Европейски съюз. Това обявиха новият български еврокомисар Илиана Иванова и премиерът акад. Николай Денков след срещата си днес. 

„Целта на инициативата е да се помогне най-вече на малките и средни предприятия да установят връзка между научните изследвания, иновациите и бизнеса и по този начин да се насърчи предприемачеството“, обясни Илиана Иванова, която отговаря за иновации, образование, култура, наука, младеж и спорт в Европейската комисия (ЕК). Търсеният краен резултат е по-голям икономически ръст в съответните региони.

Като специфична слабост на България министър-председателят посочи недостатъчно добре регламентираните възможности за превръщането на научните изследвания в иновации. „Вече повече от 10 години различни правителства говорят за Закон за иновациите, но такъв все още няма. Нямаме регламент за защита на интелектуалната собственост от гледна точка на научните иновации и за връзката между наука и иновации“, обясни акад. Денков. За да преодолее тази празнина, правителството е подготвило проектозакон за научните изследвания и иновациите, който ще се гласува в Министерския съвет в следващите седмици и ще се внесе в Народното събрание.  

Освен аграрна в Пловдив, България ще има и водородна иновационна долина в Стара Загора, която е свързана с енергийния преход в най-големия въглищен регион в страната. Премиерът подчерта още, че промените в енергетиката, както и в правосъдната система, се правят не защото ги иска ЕК, а защото „от тях  имат нужда българските граждани, българските енергетици, за да се осигури по-добро бъдеще за хората в България“.

Още когато Мария Габриел беше еврокомисар, тя обяви, че се отваря кандидатстването за 170 милиона евро европейски пари. Така се подкрепя създаването на иновационни мрежи, центрове за иновации и фондове за финансиране в 100 регионални иновационни долини в Европа.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
222

222

28.09.2023 | 15:20

нищо не ставаме, фалирала и унищожена държава, само празни приказки и балони

Отговори
6 1
Хайде

Хайде

28.09.2023 | 14:45

На скакалците и буболечки.Смотяняци.

Отговори
3 0
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

28.09.2023 | 14:28

Тоя кокошарник с кълвания петел начело нищо свястно не може да измисли, освен нещо за гепене. Защо искат напълно да закрият електроенергетиката ни? За да гушнат десетина милиона в джобчетата си. Всичката тая престъпна пасмина, сбирщина от полуграмотни хайдуци, наричаща се "сглобка", е топтан за затвора. Но в пиндосколонията точно такива са нужни, защото ако не изпълняват нарежданията, ще ги изхвърлят незабавно от властта в пандиза.

Отговори
7 1
Мимето

Мимето

28.09.2023 | 14:15

Ох ма,пак сме първи ама от зад на пред!Тези шмекери ли са шарлатани ли са хептен са ни взели за канарчета!Тинтири,минтири,ала бала и хоп иновация и парите от европа с лявата ръка в десния джоб!

Отговори
9 1
00 КЕНЕФ

00 КЕНЕФ

28.09.2023 | 14:08

ОХ МАЙКОООООО, НЯКОЙ ЖИВЕЕ В ИЗМИСЛЕН СВЯТ ! ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ТОКА.... СТИГА СТЕ ЖИВЯЛИ В ОБЛАЦИТЕ, СЕРСЕМИ !

Отговори
12 2
БТР

БТР

28.09.2023 | 13:50

Ставете едно голямо застроено село, пълно със селяци!

Отговори
6 2
БТВ

БТВ

28.09.2023 | 13:21

Журналистите си запишете за тази щуротия и след 5 години публикувайте за резултата! Петилетка за две години.

Отговори
14 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?