Следвайте ни

Стив Ханке: Влизането на България в Еврозоната намирисва на измама

viber icon

Наричат го “баща” на българския Валутен борд, бил е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, а през 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора на света от World Trade Magazine.  

Днес той е професор по приложна икономика към Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Гост в „Събуди се“ е професор Стив Ханке. 

 

- Професор Ханке, как бихте обяснили на един средностатически българин как ще се промени живота му, ако страната ни приеме еврото?

- Ние не знаем със сигурност и точно в това е част от проблема. Имаме система на Валутен борд, която беше въведена през 1997. Това спря хиперинфлацията в България и оттогава системата работи перфектно.

Така че българите трябва да се запитат – защо Ви е да сменяте модел, който работи отлично? Защо? И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в пост-комунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията.

Те игнорираха корупцията. Това важи и за България. Този план за присъединяване към Еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи.  Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция.

- И все пак, много икономисти тук твърдят, че приемането на еврото ще донесе основно позитиви: стабилност, ниски лихвени проценти, по-висок кредитен рейтинг за държавата, повече инвестиции и по-високи доходи. 

– Никога не е имало официален доклад за това. Тези икономисти не знаят какво говорят. Те просто ви хвърлят прах в очите. 

- Заговорихте за отклоняване на вниманието от същественото, но в България сега управлява служебно правителство, чийто мандат скоро ще приключи. 

– Това е друга прекрасна измислица в България. Просто имаме кукловод, който дърпа конците. Името му е Борисов. Точка. Сега се осъществява точно това, което Борисов и неговите министри започнаха да правят посред нощ, когато COVID кризата избухна и всички бяха притеснени от вируса. Точно тогава те вкараха темата за Еврозоната в играта. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Гърбави далавераджий

Гърбави далавераджий

05.07.2021 | 06:28

То не е задължително да бъдеш бай Стив та да се сетиш че работата мирише Държави който от 20 и кусур години са в Шенген държат на своята валута Полша Чехия Унгария А ние гледаме Шенген през крив макрон и висим с дни още по границите Шенгена първом оправете маймуняци За еврозоната се разбързали

Отговори
2 0
да ама не

да ама не

04.07.2021 | 19:21

на крив Ханке Борисов му пречи .Как така Борисов управлява служебния кабинет и как кабинетът на радев е корумпиран .

Отговори
7 10
nicoo

nicoo

04.07.2021 | 18:59

Ако вие не сте взели интервюто може ли линк към оригинала на английски?

Отговори
7 0
Бай Тошо

Бай Тошо

04.07.2021 | 15:50

Хайде сега гербавите сини другари да коментират, че тоя е вербуван от Путин! Продажници, а мен ме обвиняваха, че щял съм да правя България 16-та република на СССР, а сега какви сте?

Отговори
14 9
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

04.07.2021 | 15:39

Да не се вярва баш на бащата на валутния борд, който знае всички шашми от а до я би било наивно и недалновидно.

Отговори
16 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?