Следвайте ни

Ставаме длъжници на банките заради ремонти у дома

viber icon

Потребителските кредити, които вземат българите, най-често са предназначени за ремонт и обзавеждане на дома. Това показва анализ на една от големите банки в страната. Със задържането на много хора вкъщи в условия на пандемия подобренията на домашната среда е приоритет за клиентите на банките.

Близо половината от взелите кредит през миналата година (47%) са използвали средствата, за ремонти и подобрения на дома. Делът на заемите, използвани за тази цел, е с пет процента по-висок спрямо година по-рано. За сметка на това, очаквано,

намаляват заемите за пътувания и почивки.

Тази година ваканциите очевидно ще се резервират в последния момент и без много предварително планиране. 

Наред с това, расте и броят на потребителските кредити за купуване на ново обзавеждане за жилището или домакинска техника. Тези заеми вече имат дял от 17%, спрямо 15% през 2019 г.

Придобиването на автомобил също остава сред водещите мотиви за финансиране

от банката (дял от 11% през 2020 г., спрямо 9% за пред­ходната година).

Средната възраст на хората, които вземат кредити, е около 43 години, като преобладават мъжете - близо 60%. По-голяма част от клиентите на банката, които са се възползвали от потребителско кредитиране, живеят само­стоятелно или с партньор.

Домът става все по-важна част от ежедневието не само на българина, а и на хората по целия свят заради пандемията от COVID-19. Прекарвайки повече време вкъщи не само за работа, а и за почивка, всеки желае да подобри средата в дома, в който живее.

Друго проучване потвърждава точно тази тенденция. Българите планират да дадат най-много пари за дома си в следващата една година - 55% са посочили, че ще харчат за покупка на нова черна и бяла техника, за 46% ремонтът ще бъде приоритет за бюджета им, следван от мебелите с 39 на сто. Припомняме, че вече е възможно да получим данъчно облекчение за ремонти у дома на стойност до 2000 лева. Става въпрос обаче само за плащания за труд на майстори, но не и за строителни материали.  Така дължимият данък върху доходите може да се намали с до 200 лева, но едва догодина, когато подаваме данъчна декларация за 2021 година.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?