Следвайте ни

Статистиката: Всеки четвърти пловдивчанин оцелява с лишения

viber icon

Над 25% от населението на Пловдивска област е живяло под прага на бедност и в тежки материални лишения през 2020 г.

За същия период линията на бедност за региона e 425.17 лв. средно на месец на лице от домакинство, съобщиха от Териториално статистическо бюро-Юг.  В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 8.1%, а относителният дял на бедното население нараства с 4.3%.

От статистиката отчитат, че 45% от хората са затруднени  да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи за ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, заболяване и др. 35.5% са тези, които не могат да си позволят едноседмична почивката извън дома. Почти 30% от населението няма възможност да купува месо, пиле или риба всеки втори ден.

Успоредно с това 0.9% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, цветен телевизор - 2.9%, 11.3% - автоматична пералня. Над една пета изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 28.1% се ограничават при отоплението на жилището си.

През 2020 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Монтана и Видин - съответно 270 и 297 лв., а най-високата - в област София (столица) (718 лв.), следвана от областите Перник (506 лв.) и Варна (480 лeвa).

Данните за 2020 г. показват още, че ако в бюджета на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери - обезщетения, социални и семейни помощи и добавки, равнището на бедност се повишава от 25.3 до 31.7%, или с 6.4%.

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални помощи равнището на бедност нараства до 41.8%, или с 16.5%.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пачо : който не скача е червен! На сега!

Пачо : който не скача е червен! На сега!

12.07.2021 | 14:06

Ррадвайте се на "демокраЦИЯТА"!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?