71

Стартира националното проучване за потребностите от работна сила

Агенцията по заетостта стартира поредното национално проучване за потребностите на работодателите в България от работна сила. Участниците ще бъдат поканени в online анкетен формуляр да посочат какви умения, компетентности и професии трябва да притежават кандидатите за работа в техните предприятия. Online формулярът ще бъде активен до 14 юли 2023 г. и ще се предоставя чрез екипите на дирекции „Бюро по труда“ и работните групи към областните комисии по заетостта. До 11 август трябва да се обобщят и анализират резултатите от проучването на областно ниво.

Работодателите могат да заявят потребностите си от работници без специална квалификация, както и от персонал със специфична правоспособност. Ще бъдат проучени потребностите и нагласата на бизнеса за иницииране и организиране на обучения за придобиване или повишаване на квалификацията и/или уменията на новонаети и вече заети лица.

Очакванията от настоящото проучване са да се получи актуална информация относно необходимостта от нови кадри през следващите 12 месеца, дали и по какви причини се очаква освобождаване на нает персонал. Ще се наблюдава и търсенето на кадри от т.нар. регулирани професии, както и на предпочитанията на работодателите за начините на осигуряване на необходимата работна ръка, включително чрез привличане на работници от чужбина. Чрез проучването ще се потърси информация и за необходимите след 3 до 5 години специалисти с висше и средно образование.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?