Следвайте ни

Standard&Poor’s запази кредитния рейтинг на България

viber icon

Агенцията за кредитен рейтинг Stan dard&Poor’s потвърди кредитния рейтинг на България на ВВВ/А-2 със стабилна перспектива. Това съобщиха от Министерство на финансите. Оценката на експертите е, че рейтингът отразява благоразумната фискална политика, намаляването на бюджетния дефицит и ниското ниво на държавен дълг в условия на сравнително ниска икономическа активност. Предизвикателство за България обаче остава все още ниският БВП на глава от населението.
Очакванията на кредитната агенция са за реален растеж на БВП от 1.7 % през 2013 г. и 2% средно за периода 2013-2015 година, като основният двигател ще бъде възстановяването на вътрешното и външното търсене. Обявеното от правителството намаляване на цените на природния газ за домакинствата и бизнеса се очаква да има благоприятен ефект върху баланса по текущата сметка и перспективата за ръст на БВП през следващата година, подчертават от S&P. Прогнозата на институцията за бюджетния дефицит за тази и следващата година е 1.3 на сто, като все пак се отчита възможността за негативно влияние на предстоящите  парламентарни избори върху фиска.
Според анализаторите от S&P банковият сектор е добре капитализиран с капиталова адекватност от 16.7% (към края на юни 2012 г.) Ускореното нарастване на депозитите на бизнеса и  домакинствата през последните три години е спомогнало за намаляване на външната задлъжнялост на местните банки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай