Следвайте ни

Срещу измами: Бизнесът иска голяма промяна за трудовите книжки

viber icon

Да се въведе електронна трудова книжка, която да замести хартиената. За това апелират от Българска стопанска камара /БСК/, Фондация "Право и интернет" и Българска конфедерация по заетост. Целта е да бъдат минимизирани негативните последици за работещите при загуба и унищожаване на трудовата книжка или липса на печати и подписи, да се повиши контролът и да се намалят трудово-осигурителните измами.

От друга страна ще се осигури достъп до вписаната в нея информацията в реално време и ще бъде намалена административната тежест за работодателите. Друг плюс е, че информацията ще се структурира в национален обхват и това ще позволи тя да бъде използвана при провеждане на политики на пазара на труда.

За да се реализира предложението за електронна трудова книжка, са необходими и редица нормативни промени, които предстои да бъдат предложени в пакет. Напредъкът по цялостната концепция и предложенията ще бъдат обобщени и представени пред Министерството на труда и социалната политика. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бъбу

Бъбу

29.09.2020 | 08:10

Прав си.

Отговори
1 0
Мимикрия

Мимикрия

29.09.2020 | 03:39

Извършващите нарушения спрямо работещоте да искат промяна?! Не мога да повярвам! Та те карат хората да работят без договори! В книжката имаш печати, а ме си осигурен... Да се въведе американската система! Там няма книжки - всичко е в осигур.номер и там няма просташки номера! Как ще ги стигнем с тези идиоти начело?

Отговори
5 0
Българин

Българин

28.09.2020 | 22:48

Друг плюс е, че информацията ще се структурира в национален обхват и това ще позволи тя да бъде използвана при провеждане на политики на пазара на труда. --------------Нека да ви преведа на прост български език какво означава това! С това искане РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ които са бившите мутри на БКП от силовите групировки за изтезания,отвличания,рекет,наркотрафик,трафик на жени,проституция,контрабанда и ЛЮБИМОТО им престъпление ДАНЪЧНИ ИЗМАМИ искат от правителството КОЕТО ТЕ КОНТРОЛИРАТ чрез КРИБ достъп до база данни и електронен регистър към вашите данни за това КЪДЕ сте работили,за кой кога и да могат чрез това да си прокарват старите ПОРЯДКИ от ''доброто'' старо време за тях към вас да ви рекетират,шантажират,да нямате лична информация скрита от тях и да ви манипулират при евентуални ПРЕТЕНЦИИ от ваша страна за НОРМАЛЕН доход ,заплащане,условия на труд и т н..ИНТЕРЕСНО защо по дяволите ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ в лицето на ПРАВИТЕЛСТВОТО-ДЪРЖАВАТА--ИНСТИТУЦИИТЕ не наложи някакъв адекватен КОНТРОЛ върху тея М.Ъ.Р.Ш.И наречени работодатели например ДА ВКАРАТ поне един в затвора бизнесмен за ДАНЪЧНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ,или да се плаща адекватно по схема ,на ЧАС-почасово по нормаити отговарящи на КАПИТАЛОВАТА печалба на компанията и условията за 21 век 2020 година и 14 години членка на ЕС..Как така питам аз Ще се изисква от ВАС/НАС на полагаме европейско качество на труд,да имаме европейски разходи за всичко което се сетите,данъци,стоки,услуги и т н А ЩЕ ПОЛУЧАВАМЕ АФРИКАНСКИ ДОХОДИ ? Защо държавата не внесе някакъв контрол ? Защо държавата не регулира ПРЕСТЪПНИТЕ нормативи и условия на труд за 6 понякога на 7 дневна работна седмица на труд при 12-17 часа дневно НОН СТОП без това дори да се заплаща и по документи си на 168 часа а всъщност бачкаш по около 400 часа и това НИКЪДЕ не се отчита,заплаща ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ Е НЕЗАКОННО ?Дори и малкото което ти дават не го отчитат в НАП и извършват данъчни престъпления ПИТОМЦИТЕ НА КРИБ..В САЩ за такива престъпления лежиш във ФЕДЕРАЛЕН ЗАТВОР,А С БИЗНЕСА ТИ Е СВЪРШЕНО КАКТО И С ВСИЧКИ ПАРИ КОИТО СИ СПЕЧЕЛИЛ НЕЗАКОННО..ОБЯСНЕТЕ БЕ БО...КЛУ..ЦИ ???

Отговори
14 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?