Следвайте ни

Средната заплата скочи за година, увеличението е със ...

Данните от страната показват ясна тенденция - възнагражденията в обществения сектор растат по-бързо от тези в частния

viber icon

Средният размер на възнагражденията в страната е нараснал с цели 150 лв. в рамките на една година. Така средното възнаграждение през юни на тази година е 1505 лв., докато преди 12 месеца е било съответно 1355 лева, показват данните на НСИ. Въпреки това, през последните месеци наблюдаваме негативна тенденция при средната брутна месечна работна заплата, като от април до момента имаме спад с 37 лева (при стойност от 1542 лв. тогава).

Най-големи заплати продължават да вземат заетите в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти", където влизат и програмистите. При тях средното месечно възнаграждение през юли е малко над 3730 лв. Така само

за година техните доходи са нараснали с близо 12%,

или средно с 419 лв. На второ място са работещите във финансите и застраховането със средна месечна заплата от 2307 лв. Заплатите в бранша са нараснали с 6%, или със 130 лв. за година.

На трето място по най-високи доходи пък са заетите в секторите, свързани с енергетиката. Те получават средно 2233 лева на месец, или със 128 лева повече, спрямо миналата година. Положителна тенденция за сериозно увеличение на средната месечна заплата от НСИ отчитат и при сектора здравеопазване. Там скокът в рамките на 12-месечния период е от над 20% до ниво от 1665 лв.

Най-голямо процентно увеличение от миналия юли досега пък има на заплатите в сектора на хотелиерите и ресторантьорите. Там скокът е с цели 28% - до средна заплата от 944 лв. Въпреки това именно

в тези сегменти от пазара на труда служителите са и най-ниско платени

към момента. След тях на последните места по размер на месечно възнаграждение остават работниците в селското, горското и рибното стопанство със средно възнаграждение от 1077 лева.

Като основна негативна тенденция на пазара на труда в страната обаче може да отчетем много по-бързите темпове на увеличение на възнагражденията в администрацията. Спрямо същия период на предходната година средната работна заплата през второто тримесечие на 2021 г. в обществения сектор нараства с 19.5%, докато в частния - с 12.3%. 

От предварителните данни на НСИ става ясно, че наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни нарастват с 1,9% (42,7 хиляди) спрямо края на март, като така

общият брой работещи у нас достига 2,31 милиона.

Спрямо края на първото тримесечие най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 32%, „Административни и спомагателни дейности“ - с 5,1%, и „Култура, спорт и развлечения“ - с 4,3%. На другия полюс пък са наетите лица по трудово и служебно правоотношение в сектора „Образование“, където имаме намаление с 1,3%, както и при „Преработваща промишленост“, която губи близо 0,4% от заетите в бранша за 12 месеца. 

В края на юни, в сравнение със същия месец на миналата година, наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 65,4 хиляди. Най-голям ръст се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - със 17,8 хиляди, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 10,1 хиляди, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 9,1 хиляди, а най-голямо намаление - в „Добивна промишленост“ - с 1,2 хиляди.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нали

Нали

16.08.2021 | 15:30

Благодарение на Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ! Марица усложливо премълчава истината (значи лъже), че откакто е служебното правителство на Радев, средната заплата намалява!

Отговори
3 0
Кредитор4432

Кредитор4432

16.08.2021 | 13:36

Пари за всяка нужда при необходимост на удобни за вас вноски седмични/месечни.Позвани на мен и считай проблема за решен !!! 0878 609 114

Отговори
0 5
местен

местен

16.08.2021 | 10:52

Ми расте в държавния сектор чъдето служителите в раздутата администрация са предимно пенсионери АПЗ .

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?