Следвайте ни

Спряха авантата за заведенията в Пловдив, ще плащат наеми и такси

Кметът смята, че срокът няма нужда да бъде удължен, защото се върви към разхлабване на мерките

viber icon

Наемателите на общински имоти, предназначени за заведения за обществено хранене и затворени заради пандемията, няма да ползват  облекченията  след 31 януари. Ресторантьорите ще заплащат такси за тротоарно право и наеми, ако упражняват дейността в общински имоти. 

Мярката за подпомагане на малкия и средния бизнес  беше въведена  още в началото на извънредното положение, през пролетта на миналата година   по предложение на кмета Здравко Димитров и с решение на Общинския съвет. Наемите и таксите бяха отменени почти  през цялата година, с изключение на няколко летни месеца не само за заведения, но и за  спортни и културни дейности, както и други услуги, за които беше в сила забраната на здравното министерство.

За обектите, отдадени под наем от общината, в които се приготвяше храна,  но без да се сервира, също беше  приета отстъпка, като се заплащаше 50 на сто от наема. С отделно решение  местният  парламент разреши на директорите на общинските училища да не начисляват наеми на търговците, които ползват помещения, но също не работят.

"По-скоро няма да удължаваме срока, защото ще се върви към разхлабване на ограничителните мерки в цялата страна", каза за "Марица" Здравко  Димитров, запитан дали в Общинския съвет ще бъде внесено ново предложение за наеми и такси. До този момент в постоянните комисии на местния парламент не е постъпвало предложение от администрацията за нови облекчения за ресторантьорите.

Кметът обясни, че през миналата година общината изразходва доста средства от бюджета за противоепидемичните мерки, които не бяха планирани, а в същото време приходите в градската хазна чувствително намаляха, включително и в резултат на отменените наеми и такси.

"Налага се да правим съкращения на щата, колкото и да е болезнен този процес, да правим икономии, като намаляваме разходи  за някои дейности. Няма как да правя повече компромиси, а и отворят ли заведения, няма да се налага  след 31 януари да удължаваме  действието на облекченията за бизнеса", коментира Здравко Димитров.

Такса са тротоарно право беше поискана наскоро в аванс  от собственика на заведение  в кметството на район "Южен".  Ресторантьорът  беше  отишъл да поднови разрешителното за дейността, а чиновник от администрацията любезно го е  посъветвал да плати едновременно и таксата, въпреки че обектът беше затворен, а и тогава изобщо не ставаше дума за разхлабване на режима.

Според кмета на "Южен" Костадин Язов очевидно е станало недоразумение, а от голямата общината  бяха потвърдили, че мерките важат до 31 януари.  Костадин Язов обаче още преди няколко седмици подчерта, че бюджетът има нужда от приходи и даде пример с частни имоти, за които наемателите продължават да плащат, въпреки че също са затворени.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

оня

оня

21.01.2021 | 07:33

Пребийте го с камъни тоя крадлив политик.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай