Следвайте ни

Спортът напълни пловдивските хотели

viber icon

Милиони влизат в местния бизнес от участниците и гостите за световното първенство по гребане и европейското по волейбол 

Спортът ще напълни пловдивските хотели през най-жежкия месец от годината - август. От средата на месеца случайни туристи много трудно ще могат да си намерят място по най-популярните места за настаняване под тепетата. Причината са две големи спортни прояви - Европейското първенство по волейбол за жени, което за първи път ще се проведе в Пловдив, и Световното по гребане за юноши и девойки. 

В периода 11-15 август представители на 43 държави ще се включат в Световното първенство по гребане за юноши и девойки, като само спортистите са над 1000 души. За тях са ангажирани десет пловдивски хотела от различни категории - „Лендмарк“, „Холидей Ин“, „Тримонциум“, „Санкт Петербург“, А&M, „Пълдин Кооп“, „Империал“ и др., изброи организационният секретар Катя Хубенова. Организационният комитет отдавна ги е обследвал и  одобрил и за участниците остана само да изберат конкретната локация. В списъка има 4-звездни хотели, има и с 3 звезди. За мениджмънта на базите за настаняване обаче въобще няма да е лесно. Менюто за младите гребци е предварително уточнено - според изискванията на Световната федерация по гребане. Заради ковид ситуацията изискванията за хигиена също са завишени. Спортистите ще се хранят отделно от другите гости. Организацията е така направена, че гребците да обитават отделни етажи на хотелите, за да не се смесват със случайни гости. Единствено хотел А&M на Централна гара ще е затворен за други клиенти и ще настанява само спортисти.

Хотел „Империал“ пък е запазен за волейболистките от европейското първенство. То стартира на 18 август и ще продължи до края на месеца. Всеки отбор пристига поне два дни преди мача си и ще бъде настанен в 4-звездния хотел. Отделно от това идват официални лица, журналисти, а някои телевизии командироват и собствени коментатори и екип, разказа Борис Халачев от Федерацията по волейбол. Много е възможно до Пловдив да дойдат и фенове на отборите поне от близките държави, но те сами организират пътуванията си и хотелското настаняване, отбелязва Халачев. Откриващият мач е България срещу Гърция, така че се очаква ударна група от съседната държава. 

Размразяване

Според последните данни на Териториалното статистическо бюро-юг от месец май в Пловдивска област функционират 222 места за настаняване с над 10 легла. Останалите статистиката не ги брои. Данните показват, че в хотелиерския бизнес е настъпило известно раздвижване, защото само месец по-рано /април/ обектите за настаняване са били 202. Част от обяснението за този ръст се крие в сезонността на работа на хотелите и хотелските комплекси с басейни извън Пловдив.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стига бе

Стига бе

02.08.2021 | 10:24

Много интересно, няма що! На кой му дреме колко са пълни хотелите? В този вестник няма ли поне един качествен журналист? Само тъпотии!

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?