Следвайте ни

Глад за кадри: Все повече висшисти ще са шофьори и сервитьори

viber icon

Широко разпространеният навремето съвет "Учи, за да не работиш" вече не е на мода.

В бъдеще все повече висшисти в Пловдив няма да могат да заемат позициите, за които са учили. Това сочи прогноза на социалното министерство за пазара на труда до 2034 г., публикувана в сайта на ведомството. Така само след 15 години българите, които имат диплома от университет, но работят на място за среднисти, се очаква да бъдат над 38 000. Поне толкова от магистрите и бакалаврите няма да могат да си намерят позиция по специалността. И сега хора с по-висок ценз работят на по-ниски позиции, но броят им е доста по-малък.

Пик на търсенето на работници със завършено средно образование ще има още през 2024 г. в областите София, Пловдив и Бургас. 60 на сто от обявените позиции в Пловдивска област ще са за нашенците, които са изкласили до 12-и клас, а 37% - за висшисти. Най-малко бизнесът ще се нуждае от кадри с основно образование - 19 000 души.

До феномена висшисти да заемат позиции за среднисти ще се стигне, защото пазарът на труда

ще изпитва глад за 77 000 кадри със завършен 12-и клас.

Това означава, че в дългосрочен план ролята на средното професионално образование ще се засилва. Тенденцията се влияе и от застаряването на населението. Само след 15 години българите между 15 и 64 г. ще намалеят с близо 503 000, което е с 11% по-малко от сега. Очаква се заетите лица над 55-годишна възраст да са една четвърт от трудещите се. Освен това делът на висшистите през последните години рязко се е увеличил - докато през 1965 г. те са били 2,4% от трудоспособното население, то през 1992 вече са 7,9%, а през 2034 г. се очаква да бъдат цели 27%. Нашенците със средно и по-ниско образование пък ще паднат от 85% през 1965 г. до 23% през 2034 г.

Сред най-търсените неквалифицирани позиции ще са

работници, шофьори, сервитьори, бармани, шивачи, кожари, ковачи и чистачи. Причината за осезаемата нужда от ръчен труд у нас е, че родната икономика изостава технологично, се посочва в прогнозата. Именно заради голямото търсене на опитна работна ръка заплатите на шофьорите в международния транспорт в момента минават 2000 евро, а търговците и служителите в преработващата промишленост прибират по около 1000 лв.

В топ 20 на професиите, за които ще има глад, влизат и такива с висше образование - медицински сестри, учители, технически специалисти и финансови експерти. Най-сериозен недостиг в страната ще има на общообразователни педагози до 8-и клас. Това се обуславя от очакванията за достигането на предкризисни равнища на заетост в тези сфери. При останалите сектори увеличението е предимно резултат на засилването на ролята им в заетостта в икономиката, посочват от социалното министерство. Същевременно с по 2000 по-малко ще са заетите в търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети.

Дисбалансът в търсенето и предлагането ще се задълбочава, а бизнесът в по-малките градове все по-трудно ще намира работна ръка.

В област Пловдив ще се концентрира 10 на сто от трудоспособното население.

Докато в града под тепетата този дисбаланс ще е по-малък, то по-осезаемо ще се усеща в Смолян, където ще се съсредоточи едва 1,5% от работната сила. С водещо значение за този спад са големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас, в които ще се концентрират все повече кадри. Там също обаче се очаква намаление на заетите, като в Пловдивска област работещите ще намалеят с близо 10 000 души до 15 години.

Прогнозите за заетостта по възрастови групи сочат известно изтегляне на заетите към по-напреднала възраст. Очаква се спад на трудещите се между 15 и 44 г. Освен застаряващото население фактор е и по-ниската мотивация за труд на хората без опит на пазара на труда и емиграцията на младежи.

Положителна тенденция след 15 години ще е увеличаването на дела на работещите жени, като броят им почти ще се изравни с този на мъжете. В момента мъжете по-често успяват да си намерят работа от дамите. Същевременно заетостта на силния пол ще падне с 3,5 на сто.

По данни на Агенцията по заетостта пловдивчани са с най-краткия престой в бюрата по труда след бургазлии. Нашенците прекарват средно по 5 месеца на борсата. Изводът е, че в регионите с повече производства и с по-развита икономика хората остават без работа за по-кратък период.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?