Следвайте ни

Спират банките да разпродават имоти на длъжници

viber icon

Банките по-бавно и по-трудно ще продават единственото жилище на длъжниците. Това следва от промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), приети от правната комисия към парламента. За такава възможост настояваше и омбудсманът Диана Ковачева. 

При висящ исков процес за размера на дълга, продажбата на имота ще става не по-рано от решението на първоинстанционния съд. Така ипотекираното единствено жилище на длъжника няма да може да се продаде за един-два месеца, както е в момента, а за 1-2 години, колкото отнема подобно дело на първа инстанция.

До промените се стигна, след като през януари Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради нарушения на правото на ЕС за защита на потребителите при събирането на дългове. В момента, дори да има исков процес за дълга, банката може да получи изпълнителен лист за три дни, а за няколко седмици да се стигне до разпродажбата на имота.

 С друга промяна съдът ще следи за неравноправни клаузи в договорите с клиентите на банките, преди да издадат заповед за запор на заплати или сметки на длъжника.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?